U toku prošle godine nijedno dete nije stradalo na ulicama Beograda

Tokom 2018. godine na teritoriji grada Beograda nijedno dete nije stradalo u saobraćajnim nesrećama.

Veoma smo ponosni što smo zajedničkim akcijama sa MUP-om Republike Srbije, Agencijom za bezbednost saobraćaja, Sekretarijatom za saobraćaj, Sekretarijatom za obrazovanje i dečju zaštitu i školama uspeli da edukujemo decu, izjavio je zamenik graodnačelnika Beograda Goran Vesić na predstavi za đake o ponašanju u saobraćaju, u okviru manifestacije „Bezbednost dece u saobraćaju”, u OŠ „Kralj Petar drugi Karađorđević”.

– U 2014. godini smo identifikovali 296 škola na teritoriji grada u kojima je trebalo nešto uraditi kako bi se poboljšala bezbednost dece u saobraćaju. Do sada smo uredili 167 škola tako što smo postavljali ležeće policajce, ograde, pešačke prelaze – rekao je Vesić i dodao da se žrtve saobraćajnih nesreća nikada ne mogu sprečiti, ali da je važno da to nisu bili učenici.

On je precizirao da je Sekretarijat za saobraćaj uradio analizu svih škola i da je doneta odluka da se preuređivanje nastavi dok svih 296 škola ne bude potpuno uređeno, a deca potpuno bezbedna.

– Predstava koju smo danas pogledali za đake prvake, koja se održava već jedanaest godina, svedoči da su deca veoma informisana o ponašanju u saobraćaju. Škola „Kralj Petar Drugi” je uređena i obezbeđena, što ćemo nastaviti da činimo i u drugim školama – rekao je zamenik gradonačelnika i apelovao na sve vozače da pažljivije voze, posebno pored škola.

Vesić je najavio da je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu juče raspisao tender za novu školu u Leštanima, a da od sutra počinje rekonstrukcija ove škole koja je iz predratnog perioda i vapi za rekonstrukcijom.

– Za ovu školu, čija će rekonstrukcija trajati 120 dana, izdvojili smo 30 miliona dinara, a važno je naglasiti da se škola neće zatvarati tokom radova, već će je đaci za sve vreme trajanja rekonstrukcije redovno pohađati – istakao je Vesić.

Sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović objasnio je da se projekat „Zona škole” realizuje tako što ekipe ovog sekretarijata, zajedno sa projektantom „Beograd-puta”, odlaze u školu, anketiraju roditelje, obave razgovor sa nastavnim osobljem i decom, zatim utvrde opasna mesta u blizini škole na koja se obraća posebna pažnja i uz posebnu pozornost izrađuje se saobraćajni projekat zone škole.

– Vrednost sredstava koja se koristi za obezbeđivanje škole je relativna. U zavisnosti od problema, ulaže se od nekoliko destina hiljada do nekoliko miliona dinara. Konkretno, u ovu škole uloženo je oko milion i po dinara i naglašavm da nijedan dinar nije bačen ako smo uspeli da poboljšamo bezbednost dece – istakao je Rafailović.

Predsednik opštine Milan Nedeljković naglasio je da Opština Vračar ima šest osnovnih škola sa ukupno 5.200 đaka i da je u ovoj opštini veoma gust saobraćaj, što je povod da se edukativne radionice i predstave češće održavaju.

– Organizovano je skoro 1.800 predstava za decu. To je urodilo plodom i zato nemamo nijedno stradalo dete u saobraćaju u prošloj godini, pogotovo na opštini Vračar, gde živi skoro 60 hiljada građana, od čega je više od 700 prvaka  – rekao je Nedeljković.

Ovom prilikom, Goran Vesić podelio je paketiće đacima prvacima u kojima se nalazi edukativni metarijal, a predstavi su prisustvovali sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov i v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević.

Ostale vesti možete pročitati ovde.