Bogojavljensko plivanje za Časni krst

Na nekoliko mesta u Beogradu organizovano je Bogojavljensko plivanje za Časni krst: u Zemunu, Grockoj, Lazarevcu, na Adi…

Gradska opština Zemun, Hram Svetog oca Nikolaja i SVEBOR savez Beograda organizuju na Bogojavljenje, 19. januara, 22. plivanje za Časni krst.

Organizator je predvideo da plivači koji učestvuju u Bogojavljenskoj trci ne mogu da imaju manje od 18 godina.

Svetkovanje Bogojavljenja počinje u 9.00 liturgijom u Hramu Svetog oca Nikolaja, Njegoševa 45, nastavlja se litijom centralnim zemunskim ulicama do Zemunskog keja, kada tačno u podne počinje Bogojavljenska trka.

 

Bogojavljenje na Adi Ciganliji

Obeležavanje velikog Hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za Časni krst održaće se u subotu na Adi Ciganliji.

Sveta Liturgija, u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu počinje u 8.30, a litija polazi u 11.00 ispred Hrama Sv. Đorđa. U tradicionalnom plivanju za Časni krst učestvuju pripadnici Vojne akademije, Žandarmerije, Svibora i građanstva, a start je u 12.00. Ove godine, po prvi put biće održano i saborno pogruženje – ulazak u vodu vernika. Pobedniku će biti uručen Časni krst i Pobednički plašt.

Organizatori manifestacije, koja se održava po 21. put su Hram Svetog Đorđa, Gradska opština Čukarica, Turističko-sportska organizacija Čukarice i JPe „Ada Ciganlija“.

 

Jezero Očaga

U subotu od 11.00, na jezeru Očaga biće organizovano Bogojavljensko plivanje za časni krst.

Plivanje za časni krst je u dužini od 33 metra. Pobedniku će pripasti časni krst u trajno vlasništvo, a svim učesnicima će biti uručeni prigodni pokloni.

 

Dunavski kej, Grocka

Portal Grocka info objavio je da će se po sedmi put u opštini Grocka održati plivanje za časni krst.

Tradicionalna manifestacija „Litija i plivanje za časni krst 2019“ biće održana na Bogojavljenje, od 11.45 na Dunavskom keju u Grockoj, dok će svečana litija krenuti nešto posle 11.00 iz porte hrama Sv. Trojice.

Pošto Bogaojavljenje pada u subotu, organizatori očekuju rekordan broj plivača i posetilaca na Dunavskom keju u Grockoj. Za sve učesnike obezbeđene su prigodne nagrade.

 

Plivanje za Časni krst u Obrenovcu

U subotu, 19. januara , po šesti put biće organizovano plivanje za Časni krst u Obrenovcu. Manifestacija će biti održana na Zabrežju, kod Kajak kanu kluba, a organizatori su Crkvena opština i GO Obrenovac.

Litija počinje u 11.00 kod temelja buduće crkve u Ulici Ace Simovića, dok u 11.40 počinje kulturno-umetnički program i liturgija. Plivanje je u podne.

 

Plivanje za časni krst uoči Bogojavljenja

Na Savi kod Beogradske tvrđave, članovi Kraljevskog reda vitezova plivali su, na Krstovdan uoči Bogojavljenja, za časni krst.

Učesnici trke, koja se po četvrti put odvija pod pokroviteljstvom kneginje Linde Karađorđević, a u saradnji sa Skupštinom grada i koja nije takmičarskog karaktera preplivali su simboličnu trasu od 33 metra i zajedno podigli trofej u znak sabornosti.

Mihajlo Vladić iz Beograda, koji ima svega sedamnaest godina, odlučio se da pliva za časni krst sa članovima Kraljevskog reda vitezova, jer manifestacija ima za cilj, kako kaže, ojačavanje duha.

„Sebi sam dokazao da mogu ovako nešto da izdržim, da sam dovoljno jak, pre svega duhovno, jer je ovo duhovna manifestacija“, deli svoje utiske ovaj mladić.

Kraljevski red vitezova plivanje za časni krst obnovili su još pre dvadeset godina, kada je manifestacija bila takmičarskog duha.

„Okupljamo ljude koji su postili i koji shvataju da na ovaj dan nema takmičenja, nego da smo zajedno“, rekao je Hadži Zoran Rađenović, predsednik Kraljevskog reda vitezova.

Manifestacija je počela služenjem svete liturgije u Crkvi Ružica, a onda se povorka sa vitezovima niz padine Kalemegdana spustila do reke. Sugrađani su bili u prilici da posmatraju bogat program na keju ispod Beogradske tvrđave.

Brojni hrišćanski vernici će na Bogojavljenje plivati na rekama i jezerima u Srbiji za časni krst, kao što su to činili i ranijih godina.

 

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje 

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“.

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Ostale vesti možete pročitati ovde.