Doživotna robija za ubice dece, oštrije kazne za silovanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio uvođenje drakonskih kazni za počinioce krivičnih dela, uključujući i doživotnu kaznu zatvora.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio uvođenje oštrije kaznene politike za sva krivična dela koja obuhvataju nasilničko ponašanje, do nasilja u porodici do ubistava i najavio uvođenje doživotnog zatvora za višestruke ubice, ubice dece i druga najteža krivična dela.

„Uvodimo institut doživotne kazne zatvara, doživotne robije za one koji su počinili najteža krivična dela – za višestruke ubice, ubice dece i druga najteža krivična dela“, rekao je Vučić i dodao da je time prihvaćen predlog dela javnosti i Igora Jurića.

Kako je rekao, za silovanje ubuduće kazne neće biti od 3 do 12 godina, već od pet do 15 godina, ali bez mogućnosti ublažavanja kazne.

„Niko neće moći da dobije manje od 5 godina“, podvukao je Vučić.

On je istakao i da će biti drastično uvećane kazne za nasilje u porodici.

Mininalna kazna sa 6 meseci biće uvećana na na godinu dana zatvora za nasilje u porodici.

„A, za sve ćemo ići za makar od 35 do 50 odsto uvećanja maksimalnih kazni“, rekao je Vučić.

 

Nemačka ima doživotnu robiju, što mi da nemamo

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje podršku EU po pitanju uvođenja oštrije kaznene politike za najteža krivična dela u Srbiji.

„Nemačka ima doživotnu robiju. Što mi da nemamo?“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja kakvu reakciju očekuje od EU, s obzirom na najavljene mere, ali i od kriminalaca „i da li će ga možda rušiti na ulici, jer je reč o drakonskim kaznama“.

Vučić je primetio da samo zemlje na Balkanu, Srbija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija nemaju kaznu doživotnog zatvora, dok evropske zemlje imaju.

„Sad hoćemo i mi da imamo i mi hoćemo štrože kazne. Jurimo evropske standarde i uvećavaćemo kazne, jer želimo da im ne pada na pamet da se ovde ubijaju“, rekao je predsednik.

Vučić je istakao i da je policija u poslednjoj akciji našla ljude koji su posvedočili o izvršenju najtežih krivičnih dela i da sada postoje sva policijska i operativna saznanja za najveći deo ubistava na beogradskom asfaltu, od Despotovića do Stankovića i drugih.

 

99 odsto sudija časno i odgovorno obavlja posao

Vučić rekao da 99 odsto sudija u našoj zemlji pošteno, časno i odgovorno obavlja svoj posao, ali da i tu, kao i u svakoj profesiji ima kukolja.

Vučić je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost odgovrajući na pitanje novinara da li se sudije plaše kriminalaca i da li ima sprege sudija i kriminalaca, rekao da je njegova obaveza kao predsednika da brani sudije.

„Da li ima, kao i u svakom drugom poslu, kukolja? Ima, kao i kod nas, kao i na svakom drugom mestu“, dodao je Vučić.

Rekao je da se peta tačka reformi koje će biti sprovedene odnosi izvršenje krivično – pravnih sankcija.

„Ponekad nam se dogodi da su nam prekršajne kazne veće i isplativije za državu kad je reč o novčanim kaznama, nego o krivično-pravnim sankcijama. A, da ne govorim o svim mogućim marifetlucima oko izdržavanja kazne, kako se zloupotreboljavaju nanogice i mnoga druga čuda“.

Vučić je poručio da će se država i time pozabaviti i rešiti veliki deo tih problema, kao i da će građani moći da vide ogromne pomake narednom periodu.

„To ćemo sve da rešimo u narednih 20 dana“, dodao je on.

Na komentar novinara da veliki broj počinilaca beži i skriva se na KiM i da li može Srbija nešto tu da učini, predsednik je kazao da je, što se tiče KiM i drugih teritorija na kojima se kriminalci slobodno kreću, mnogo veći problem što ne može lako da se dođe do optužbenog akta zbog nedostatka dokaza.

„Je l“ ima neko ko ne zna Filipa Koraća? Nije to od juče, ali smo tek od pre nekoliko nedelja uspeli da pronađemo za šta je sve i kako odgovoran i da imamo za to potvrde živih ljudi. Znate, to su ljudi koji su profesionalni kriminalci i ubice, uklanjaju svoje tragove i potrebno je vreme, i država je uspela to da reši“.

Vučić ističe da je posebno zadovoljan što je država uspela da reši slučaj upada u iznajmljeni stan novinara Milana Jovanovića iz Vrčina.

 

Vučić čestita akciju

Jučerašnja akcija MUP-a i Tužilaštva pokazala je nameru države ne samo da se suoči sa najopasnijim vidovima kriminala u Srbiji, već i da taj kriminal i najteže oblike korupcije pobedi, poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Koliko god bila uspešna i dobra jučerašnja akcija to je jedna akcija i možemo da je ponavljamo svake nedelje. Ukoliko drugačije, sveobuhvatnije ne priđemo rešavanju tih užasnih problema mi to nećemo biti u stanju da rešimo“, rekao je Vučić i najavio sistemske mere protiv kriminala i korupcije, pre svega drugačiju kaznenu politiku.

On je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost čestitao državnim organima , posebno policiji, naročito na činjenici da su se posle mnogo vremena neki od glavnih šefova narko- biznisa u regionu, a ne samo u Srbiji, našli na Interpolovim poternicama a neki i iza rešetaka.

Rekao je da je današnja sednica imala dve tačke, jedna je bila posvećena Kosovu, a druga borbi protiv kriminala i koprupcije i sistemskim merama koje će država preduzeti.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prethodno je održana u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

Sednici su prisustvovali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić, direktor policije Vladimir Rebić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić…

Jedna od tema sednice su nove mere države u sistemskom i sistematskom obračunu s kriminalom i korupcijom.

Ostale vesti možete pročitati ovde.