Dan Republike Srpske

U Banjaluci i drugim gradovima se obeležava Dan Republike Srpske. Svečani defile prošao ulicama Banjaluke, a održana i svečana akademija.Predsednik Vučić čestitao Dan RS, 9. januar. Predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić uručen Orden Republike Srpske na lenti.

Brnabić je poručila da je odlikovanje potvrda odgovorne politike Vlade i predsednika Srbije i stalni podsetnik na obaveze i dužnosti koje nosi bratski odnos Banjaluke i Beograda.

Na svečanosti u Palati Republike, gde su povodom Dana RS, 9. januara, uručena odlikovanja i drugim zaslužnim pojedincima i institucijama, ona je rekla da odnos Srbije i RS prevazilazi formalne okvire uobičajene bilateralne saradnje, već da u njemu postoji, u svakom smislu, nešto mnogo veće i značajnije od „diplomatskog“ i administrativnog.

 

 

„Reč je o konkretnoj i stvarnoj brizi Srbije za opstanak i napredak Republike Srpske“, poručila je Ana Brnabić.

Ona je pozvala da se, ne zaboravljajući prošlost, da se ne bi ponovila, okrene budućnosti – saradnji, miru i stabilnosti, brizi za generacije koje dolaze i obavezi da se za njih napravi drugačiji region i bolja budućnost.

Odnos Republike Srpske i Srbije baziran je na međusobnoj brizi i podršci, i ne samo na rečima već na konkretnim projektima, istakla je Brnabić.

„Ovo odlikovanje je podsticaj za još ozbiljniji i vredniji rad u korist našeg naroda i svih građana drugih nacionalnosti“, zaključila je predsednica Vlade Srbije.

Svečani defile prošao ulicama Banjaluke

Svečani defile povodom obeležavanja Dana Republike Srpske prošao je ulicama Banjaluke, a predsednika Republike Srpske, Željka Cvijanović, poručila je da je sigurna da je srpsku očuvala ljubav njenh građana, te da će je ta ljubav čuvati i dalje.

„Naša obaveza je da budemo jedinstveni i da budemo okupljeni oko interesa Republike“, rekla je predsednica Cvijanović na svecanom defileu.

On je zahvalila svima koji su stvarali Republiku Srpsku.

„Svaki put kada smo bili jedinstveni, bili smo jaki, niko nam ništa nije mogao. Cenimo slobodu u kojoj živimo, jer znamo da ona nema cenu. Živela Republika Srpska“, poručila je predsednica.

Svečani defile je počeo nakon što je komandir počasne jedinice MUP-a Republike Srpske Vitormir Petričević predao raport predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

Svečanom defileu prisustvuje veliki broj građana, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama Republike Srpske, odnosno Srbije, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin.

U Banjaluci i drugim gradovima širom Republike Srpske danas se obeležava Dan Republike, nastale odlukom Skupštine srpskog naroda BiH, 9. januara 1992. godine. Tri godine kasnije, Republike Srpska je međunarodno priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao entitet Bosne i Hercegovine. U temelje Republike Srpske je ugrađen život 21.000 boraca.

Obeležavanje 27 godina postojanja Republike Srpske počelo je juče polaganjem venaca na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom groblju „Sveti Pantelija“.

Svečana akademija povodom Dana RS

U sportskoj dvorani Borik u Banjaluci počela je Svečana akademija povodom 9. januara – Dana Republike Srpske na kojoj je premijerka Srbije Ana Brnabić istakla da Republika Srpska i Srbija imaju zajednički interes.

„Srbija će poštovati Dejtonski sporazum, kako bi Republika Srpska uživala slobodu. Srbija će poštovati svaku odluku koju koncezusum donesu sva tri naroda BiH, ali ćemo se uvek najviše brinuti o srpskom narodu, što je i sasvim prirodno. Mostovi koje gradimo prema Srpskoj su mostovi prema BiH. ?ačaćemo veze preko kulture, obrazovanja“, dodala je ona.

Predsjednik Matice Srpske profesor dr Dragan Stanić, na svečanoj akademiji. podsetio je na stradanja Srba u proteklom ratu i rekao da je Republika Srpska jedino dobro što je iz toga rođeno.

Svečanoj akademiji prisustvuju predsednica Republike Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Radovan Višković, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić, patrijarh Irinej i druge mnogobrojne zvanice.

Ostale vesti možete pročitati ovde.