Vučić: Da je do partije, već bih raspisao izbore, ali…

Da su u pitanju partijski razlozi, još pre 15 dana bih raspisao izbore, rekao je predsednik Vučić i istakao da će ključni faktor kojim će se rukovoditi po tom pitanju biti državni, a ne partijski interesi.

„Od mnogo faktora će zavisiti. Redovni izbori su 2020. godine, ali svaki put kad postoji sumnja u legitimnost vlasti važno je da se ta sumnja otkloni“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara o tome da li će biti raspisani izbori i koji će faktori uticati na to.

„Mi imamo legitimnost, ali, ako neko sumnja i kaže da nas narod ne želi, spreman sam da to i proverim“, rekao je srpski predsednik i lider SNS.

On je podsetio da su svojevremeno Ðilas i Pajtić vladali sa svega 6 do 10 odsto podrške u Beogradu i Vojvodini i da ih uopšte nije zanimala legitimnost.

„Pitanje legitmnosti je ključno. Nikad ne bih želeo da sedim u nekoj fotelji i da budem velika vlast a da za to nemam podršku većine naroda. Nikada neće svi biti za vas, ali ako nemate podršku većine ne treba tu da budete“, istakao je on.

Dodao je da će ključni faktori koji će uticati na odluku o raspisivanju izbora biti oni koji se tiču države.

„Rukovodiću se državnim, a ne partijskim razlozima, a da su u pitanju partijski razlozi još pre 15 dana bih raspisao izbore, ali moje je da brinem o Srbiji. Pred nama su važni razgovori, ako ih bude, ako budu ukinute takse u Prištini“, rekao je on.

 

Neka u EU nateraju Prištinu da ukine takse, pa dijalog

Nema dijaloga dok Priština ne ukine takse, ponovio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom najava pojedinih evropskih zvaničnika da će dijalog biti nastavljen i bez ukidanja taksi.

„Da damo 20 metara prednosti, a da trčimo na sto metara, to nećemo“, rekao je Vučić na pitanje novinara.

On je objasnio da ne vidi kako je moguće razgovarati o nečemu što je od istorijskog značaja, kao što je to kosovsko pitanje, a u okolnostima u kojima su prekršene sve norme međunarodnog prava  i slobode, kao što je Priština učinila uvođenjem taksi.

Vučić je ukazao da bi evropski zvaničnici mogli da obave svoj deo posla:

„Neka nateraju Prištinu da ukine takse. Kada to urade, mi smo za dijalog spremni“, podvukao je on.

Inače, kaže, ne vidi kako može da se razgovara o „nečemu što je od istorijskog značaja, a neko je prekršio sve norme međunarodnog prava, građanske slobode, slobodu protoka robe i usluga.

„Neka oni prvo obave svoj posao”, poručio je on.

Ostale vesti možete pročitati ovde.