Đurić: Priština objavila rat svetskim brendovima i narugala se Kvinti

Odlukom da prošire takse od 100 odsto na robu stranih kompanija koje imaju pogone u Srbiji, Priština objavila rat velikim svetskim brendovima i u isto vreme narugala se Kvinti nakon sastanka ambasadora pet najuticajnijih zemalja sa predstavnicima prištinskih institucija, rekao direktor Kancelarije za KiM Marko Ðjurić.

Ðurić kaže da to pokazuje da Albanci nisu iskreni kada govore da žele normalizaciju odnosa i postizanje dogovora sa Srbijom već da sve vreme žele upravo ono na šta je, kako ističe, upozoravao predsednik Srbije Aleksandar Vučić – dalju eskalaciju.

“Priština tone sve dublje i dublje u živo blato sopstvenih suludih odluka i da nije tužno bilo bi gotovo smešno“, rekao je Ðurić novinarima reagujući na odluku kosovskih institucija.

Ukazao je da Međunarodna zajednica nije na vreme reagovala na “sulude poteze Prištine“ i da je dolila ulje na vatru i stvorila političke preduslove za rat sa svetskim kompanijama.

Ðurić je naglasio da će Srbija nastaviti da se suprotstavlja i da se protivi takvoj politici.

“Mi smo za slobodnu trgovinu, normalne odnose i jednake šanse za sve. Ovo što oni rade je čisto ludilo“, naveo je Ðurić.

Upitan o navodima prištinskih medija da su predstavnici kosovskih institucija na sastanku sa Kvintom izneli stav da Srbija treba da zaustavi kampanju kojom od zemalja traži povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, Ðurić je rekao da je upravo Priština od potpisivanja Briselskog sporazuma podmićivanjem i raznim nečasnim metodama navela 19 država da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

“To su radili iako je jasno bilo dogovoreno da će se sva otvorena pitanja rešavati za pregovaračkim stolom. To su šampioni sveta u lažima i sa kojima nikakvih suštinskih razgovora i dogovora ne može biti zbog njihovog ponašanja“, zaključio je Ðurić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.