Proglas srpskog naroda na KiM: Poziv EU da urazumi Prištinu

Poslednji je trenutak da EU pribegne svim političkim i diplomatskim instrumentima kako bi se privela razumu Priština, koja je odabrala put destabilizacije i neodgovornog poigravanja sa krhkim mirom na Kosovu i Metohiji, ističe se u Proglasu srpskog naroda sa KiM.

Tekst Proglasa, koji je na današnjem skupu u Kosovskoj Mitrovici pročitao predsednik Srpske liste Goran Rakić glasi:

„Srpski narod na Kosovu i Metohiji se ovim putem još jednom obraća Prištini i međunarodnoj zajednici sa jednim jedinim zahtevom: anticivilizacijske i diskriminatorske takse od sto odsto na robu iz centralne Srbije moraju odmah da budu ukinute. Njihovo uvođenje je opasan udarac miru i stabilnosti u regionu, i najdirektnija pretnja opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Poslednji je trenutak da Evropska unija, koja se, posredstvom svoje misije ali i ulogom koju je preuzela u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine, učinila odgovornom za uspostavljanje vladavine zakona i demokratskog društva na Kosovu i Metohiji, pribegne svim političkim i diplomatskim instrumentima kako bi se Prištna privela razumu. Mi od naše borbe za pravdu i opstanak ne možemo da odustanemo i pobeda nam je jedina opcija, zato će srpski narod nastaviti da se protiv fašizma Prištine bori do poslednjeg daha mirnim protestima, budući da nam odlazak sa ognjišta nije opcija. Srpski narod na Kosovu i Metohiji nalazi se na ivici humanitarne katastrofe, jer ponestaje nam i hrane i lekova, i sve se to događa pred očima evropske javnosti, koja je pala na ispitu propustivši da najoštrije reaguje onda kada je Priština uvela takse od deset odsto, da bi potom uspostavila i potpunu blokadu uvođenjem taksi od sto odsto. Priština je odabrala put destabilizacije i nedgovornog poigravanja sa krhkim mirom na Kosovu i Metohiji, a primarni cilj je, uvereni smo, ne vršenje ekonomskih pritisaka na Beograd, već širenje panike među srpskim narodom i njegovo iseljavanje sa ovih prostora. Zbog toga, EU i zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova imaju dodatnu obavezu da se najozbiljnije i najurgentnije pozabave antievropskim, odmetničkim režimom u Prištini, i njegovim stalnim pokušajima da se na terenu prodube međunacionalne omraze i izazovu sukobi. Slike paljenja srpskih proizvoda na lomačama jesu najozbiljnije upozorenje Briselu i evropskim prestonicama, jer su na taj način u političku praksu u samom predvorju EU vraćene metode iz najmračnijih i najtragičnijih epoha istorije našeg zajedničkog kontinenta. Kao i do sada, računamo na punu podršku Vlade u Beogradu našim mirnim ali nepokolebljivim protestima, i uvereni smo da Srbija nikada neće dopustiti novi egzodus srpskog naroda sa Kosova i Metohije“.

Ispred Kancelarije EU i Euleksa u Kosovskoj Mitrovici okupili su se građani na protestu protiv uvedenih taksi Prištine, kakav je održan i u Gračanici i Štrpcu, pod nazivom „Svesrpski sabor“. Građani nose zastave Srbije, kao i transparente „Desa su nam gladna“, „Stop nasilju Prištine“, „EU otvori oči“, „Nemamo lekove“, „Pomozite našim bebama“, „Unicef help“, „Ne gurajte nas u geta“, kao i zastave sindikata „Trepče“

Predsednik Kriznog štaba Goran Rakić pozvao je danas EU i međunarodnu zajednicu da iskoriste sve instrumente i mehanizme koje imaju na raspolaganju da primoraju Prištinu da ukine anticivilizacijske mere.

Rakić je, na protestu u severnoj Kosovskoj Mitrović, rekao da su se Srbi okupili da pošalju poruku EU i međuanrodnoj zajednici, kao i svima koji odlučuju o našim životima, o tome da li će naša deca sutra imati hranu, lekove, budućnost.

„Evropo otvori oči. Danas možda sa ove govornice obratiće se pojedinci, ali imajte u vidu da ovo nisu naše lične poruke, već je proglas srpskog naroda“, naglasio je on.

Rakić je rekao da je ovo poslednji trenutak da EU, koja je preuzela odgovornost na sebe da se poštuje zakon, i pribegne diplomatskim instrumentima.

Srpski narod će nastaviti da se bori do poslednjeg dana protiv mera Prištine, jer odlazak nije opcija.

Upozorio je da je srpski narod na ivici humanitarne katastrofe, jer ponestaju hrana i lekovi.

Međunarodna zajednica, prema njegovim rečima, pala je na ispitu da najoštrije reaguje kada je Priština uvela takse od 10 odsto, da bi potom uvela potpunu blokadu.

Priština je, kako je nagalsio, odabrala put destabilizacije, i poigravanja sa stabilnošću i mirom.

Istakao je da računa na podršku vlade u Beogradu i izrazio uverenje da Srbija nikada neće dozvoliti novi egzodus Srba sa Kosova i Metohije.

Ministar u kosovskoj vladi u ostavci Ivan Todosijević poručio je prištinskim vlastima da prestanu sa provokacijama i ukinu takse, a međunarodnoj zajednici da urazumi „svoje čedo“.

Todosijević je na protestu Srba u Kosovskoj Mitrovici rekao da srpski narod u Severnoj Mitrovici neće uzmaći pred idejom formiranja vojske Kosova, a cilj formiranja te vojske je, kaže, da okupira severni deo Kosovske Mitrovice i izvrši etničko čisćenje.

Kaže da se „mezimče“ međunarodne zajednice otrglo kontroli, ali da Srbi na KiM, iako nemaju oružje i duge cevi, imaju „srce“.

Todosijević je rekao da će Srbi na KiM biti mirni i dostojanstveni u svojim protestima da se ukinu prištinske takse.

Ostale vesti možete pročitati ovde.