I Solomonska ostrva povukla priznanje Kosova

I Solomonska ostrva povukla su priznaje nezavisnosti Kosova, objavila je večeras prištinska Koha. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je večeras Tanjugu tu informaciju.

Solomonska ostrva su inače bila među zemljama koja nisu glasala za prijem Kosova u Interpol.

Koha piše da je ta država u Okeaniji pisanim putem obavestila kosovsko ministarstvo spoljnih poslova da povlači priznanje Kosova.

Televizija KTV navodi da je imala uvid u dve diplomatske note upućene prištinskim vlastima, prenosi Koha.net.

Naime, kancelarija Solomonskih ostrva u Australiji poslala je kosovskoj ambasadi u toj zemlji 28. novembra notu u kojoj obaveštava da šalje odluku svog ministarstva spoljnih poslova o povlačenju priznanja Kosova.

Druga nota datira iz februara i u njoj se kaže da su diplomatski odnosi Kosova i Solomonskih ostrva uspostavljeni 2015. godine, a sada se ta odluka povlači a navode se i razlozi za to.

„Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine Solomonskih ostrva obaveštava MSP Kosova da posle pažljivog razmatranja a uzimajući u vidu nastavak pregovora Beograda i Prištine o konačnom statusu Kosova i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, vlada Solomonskih ostrva odlučila je da povuče priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države“, navodi se u noti.

Ostale vesti možete pročitati ovde.