Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić otvorio Skupštinu SKGO

Skupština Stalne konferencije gradova i opština – Saveza gradova i opština Srbije (SKGO) otvorena je danas u Beogradu, a tema ovogodišnjeg skupa je „Evropska budućnost lokalne samouprave“.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je Beograd najveća lokalna samouprava u Srbiji, u kojoj živi 1,8 miliona ljudi i koji čini gotovo trećinu ekonomije Srbije, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

On je, na 46. sednici SKGO, naveo da se u prestonici sprovode veliki infrastrukturni projekti, kao što je Beograd na vodi, a da su u planu i drugi projekti poput gondole, mostova, puteva…

„Naša vizija je da Beograd bude zeleniji i pametniji grad i na tome radimo. Vizija Beograda u skladu je sa tekovinama i standardima EU. EU je naš zajednički cilj, a Beograd je prepoznao svoju ulogu u procesu pregovora“, rekao je Radojičić.

On je istakao da Grad želi da bude snažan partner Vlade u procesu evropskih integracija.

Kako kaže, radi se na pripremi nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata koji će biti finansirani iz sredstava IPA fondova, između ostalog tretman starih zgrada i unapređenje energetske efikasnosti.

On je najavio i osnivanje fonda za energetsku efikasnost, koji će omogućiti da se svake godine sprovede po jedan veliki projekat iz ove oblasti.

Gradonačelnica Sombora i predsednica SKGO Dušanka Golubović rekla je da se ove godine obeležava 65 godina od osnivanja SKGO i dodala da će konferencija nastaviti da prati svoja načela i da podržava ravnopravan razvoj lokalnih samouprava u Srbiji.