Brnabić na svečanoj večeri u Berlinu, u prisustvu Angele Merkel

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je svečanoj večeri koju organizuje „Zidojče cajtung“ u Berlinu. Za istim stolom bila je i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u obraćanju poručila da su unapred izgubljeni oni koji misle da mogu sami.

Merkel i Brnabić sede za istim stolom broj 1, u svečanoj sali Nemačkog istorijskog muzeja. Za tim stolom sedi i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Ranije danas Brnabić je rekla da je večera prilika da razgovara sa nemačkom kancelarkom o različitim pitanjima, da će se Merkelovoj zahvaliti za svu podršku koju Nemačka pruža Srbiji, ali razgovarati sa njom i o pitanju Kosova i Metohije.

„Ja ću njoj, pre svega, zahvaliti za podršku koju Nemačka pruža Srbiji i našim evrointegracijama, za svo poverenje koje nemačke kompanije imaju prema Srbiji, jer su važan promoter Srbije“, rekla je Brnabić nakon sastanka u Saveznom udruženju nemačkih privrednih komora u Berlinu.

Kako je rekla, sugurno će sa Merkelovom razgovarati i o Kosovu i Metohiji, svesna da se razlikuje ono što Srbija i Nemačka misle o tome šta bi moglo da bude rešenje za dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„Ali, Nemačka je uvek bila konstruktivan partner i razgovaraćemo o tome, i videćemo kako možemo i ovde da približimo naše stavove“, rekla je Brnabić.

Na pitanje da li najavljeno povlačenje Merkelove 2021. godine može da nanese štetu evrointegracijama Srbije, Brnabić je rekla da može, jer je Merkelova bila osoba koja se bavila Zapadnim Balkanom, inicirala Berlinski proces i regionalno povezivanje.

„To nam je puno značilo. Često je Nemačka gasila neke požare, koje mi nismo mogli da ugasimo“, podvukla je Brnabić.

Dodala je da je za nju lično važno što je njena poseta Nemačkoj i politička i ekonomska i medijska, budući da učestvuje na konferenciji Zidojče cajtunga, te da se obratila na forumu Fondacije Konrad Adenauer i prisustvovala radnom doručku Fondacije Kerber, gde je razgovarala i sa ljudima iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova i kabineta Angele Merkel.

 

Digitalizacija šansa za pobedu u 4.industrijskoj revoluciji

Digitalizacija je ključni prioritet Vlade Srbije, poručila je premijerka Ana Brnabić u Berlinu i istakla da upravo digitalizacija manjim zemljama, poput Srbije, koje nisu bile među pobednicima treće industrijske revolucije, pruža šansu da se bore da budu među pobednicima četvrte revolucije.

U tom smislu, Brnabić je istakla značaj reforme obrazovanja koja će decu pripremiti za poslove u budućnosti.

Da je obrazovanje najvažnije kada se govori o digitalizaciji, saglasni su i premijeri Islanda Katrin Jakobsdoutir i Estonije Jiri Ritas, koji su takođe govorili na panelu o digitalizaciji na privrednom forumu u organziaciji “Zidojče cajtunga”.

Moderator panela, glavni urednik “Zidojče cajtunga” Volfgang Krah, najavio je Anu Brnabić kao prvu ženu premijera u Srbiji, da nije član stranke, a čija je vlada fokusirana na digitalizaciju i obrazovanje i vođenja ciljem članstva zemlje u EU.

“Digitalizacija je ključni prioritet vlade koju vodim. Živimo u vreme četvrte industrijske revolucije i zemlje poput Srbije imaju šansu da se pridružimo vama, koji ste pobednici treće revolucije, uhvatimo priključak, doprinesemo boljem životu građana”, rekla je Brnabić.

Ukazala je da digitalizacija može da bude prednost za manje zemlje, koje time podižu efikasnost javne uprave, razvijaju obrazovanje kako bi brže dovelo do što boljih rezultata i napretka.

Brnabić je podvukla da su za nju važna tri E: e-uprava, e-obrazovanje i ekonomija.

Navela je Estoniju kao jednog od lidera u e-upravi, ističući da je neophodno da javna uprava bude transparentna, jeftinija i fokusirana na građane.

Posebno je naglasila značaj reforme obrazovanja, kako bi smo decu spremili za posao sutrašnjice, navodeći da je izazov i to što ne znamo kako će budućnost izgledati, što je razlog više da decu učimo kako da misle, a ne šta da misle.

U tom smislu, dodala je da je u Srbiji informatika postala obavezan predmet, da se uvode e-udžebini i projekat e-učionice.

 

Nemačke investicije važan deo srpske ekonomije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Berlinu sa predsednikom Upravnog odbora Saveznog udruženja nemačkih privrednih komora Martinom Vanslebenom o ekonomskoj saradnji dve zemlje, privlačenju dodatnih nemačkih investicija, ali i o kršenju CEFTA sporazuma od strane Prištine.

Brnabić je i naglasila da u ovom trenutku postoje najave pojedinih nemačkih investitora koji su već u Srbiji da šire kapacitete tokom 2019. godine.

Premijerka je, nakon sastanka, istakla da su nemačke investicije veoma važan deo srpske ekonomije, ne samo zbog broja radnih mesta, koji je već premašio 50.000, već i zbog toga što donose nove tehlologije, znanje, poslovnu etiku, način upravljanja, što je, kaže, dugorocno i važnije od samog broja radnih mesta.

Premijerka je iznela podatak iz ankete Nemačko-srpske privredne komore da bi 85 odsto nemačkih investitora u Srbiji bi ponovo odlučilo da ulaže u našu zemlju.

“To je najbolja referenca koju možemo da damo za Srbiju”, podvukla je Brnabić.

Razgovaralo se i o regionalnoj saradnji, a Brnabić je istakla da je Srbija najveće tržište u regionu, ali da je nemačkim kompanijama potreban ceo region kao otvoreno tržište.

“Razgovarali smo i o problemu koji sada imamo sa implementacijom CEFTA sporazuma i dodatnim carinama privremenih institucija u Prištini, koje potpuno krše multilateralne sporazume i videćemo da zajedno radimo na tome da se vratimo u normalan način funkcionisanja, jer ovo šteti i nemačkim investitorima u Srbiji”, rekla je Brnabić.

Prenela je novinarima da se razgovaralo i o dodatnoj viznoj liberalizaciji i olakšicama kada je reč o radnim dozvolama u našoj zemlji, kao i o osnivanju trening centara u Srbiji, što bi doprinelo lakšoj prekvalifikaciji i dodatnim obukama, dodala je Brnabić.

Kako je rekla, nije bilo reči o kompaniji „Tenis“ i njenom dolasku u Srbiju.

“To, u ovom trenutku, nije pitanje za mene. Oni bi bili važan investitor u Srbiji, ali su jedan od investitora sa kojima razgovaramo. Sada imamo najave nekih investitora koji su već u Srbiji, koji žele da se šire tokom 2019. godine i na to se fokusiramo”, rekla ja Brnabić.

Vansleben je naveo da su u Savezu komora zadovoljni što imaju saradnju i jako partnerstvo sa Privrenom komorom Srbije i time što su nemačke kompanije pristune u Srbiji.

“Važno je da sarađujemo i mnogo je potencijala koji želimo da iskoristimo, da investiramo u Srbiju, otvaramo radna mesta…”, rekao je Vansleben.

Sastanku je, sa premijerkom, prisustvovao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i predsednik Srpsko-nemačke privredne komore Ronald Zeliger.

Ostale vesti možete pročitati ovde.