Hvala Grčkoj na podršci Srbiji

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić zahvalio se na podršci koju Grčka i Nova demokratija daju Srbiji u procesu evropskih integracija, a posebno je uputio zahvalnost premijeru Aleksisu Ciprasu na stavu da Grčka neće menjati svoju poziciju u odnosu na pitanje KiM.

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom grčke Nove demokratije Kirijakosom Micotakisom.

Vučić je na zajedničkoj pres konferenciji sa liderom ND Kirijakosom Micotrakisom rekao da je sa grčkim gostom razgovarao o saradnji dve zemlje i dve partije koje su članice EPP bloka.

Micotakisa je, kaže, zamolio da koliko je moguće učini da Srbija bude još snažnije i bolje primećena u evropskim krugovima.

„Srpski i grčki narod vezuje iskreno prijateljstvo i emocionalna povezanost“, istakao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare ali i podvukao da je potrebno i da konkretizujemo što više te odnose, u infrastrukturnim projektima, kao što je pruga Beograd – Solun, investicijama, privrednoj saradnji…

Naveo je i da je Micotakisa zamolio da nam pomogne i u nekim drugim konkretnim stvarima, a Srbiji veoma bitnim, kao što je glasanje u Interpolu, a kazao je i da je gosta iz Grčke inforamisao i o jednostranim potezima Pristsine i nepoštovanju Cefta sporazuma, koji je potpisan još pre 12 godina.

Kako je rekao, to je učinio ne želeći da traži od Atine da arbitrira u tome, ali da skrene pažnju na odnos koji Priština ima ne samo prema Beogradui nego i prema svima drugima.

Govoreći o odnosima dve stranke, Vučić je rekao da su se dogovorili kako i na koji način da u svim forumima EPP podržavaju jedna drugu i kako da još više osnaže svoje veze.

Vučić je upozorio na smanjen broj invetitora iz Grčke u jednom ranijem periodu i dodao da će se izraditi poseban program za invetitore iz te zemlje.

„Nemamo tako dobrih i iskrenih prijatelja kao što je Grčka i uveren sam da ćemo biti isto tako bliski ili još bliži u budućnosti“ rekao je Vučić.

 

Uvek uz Srbiju, za dijalog, protiv jednostranih poteza

Lider najuticajnije grčke opozicione Nove demokratije, Kirijakos Micotakis, izjavio je danas u Beogradu da Grčka podržava dijalog Beograda i Prištine, ali smatra da jednostrani potezi ne pomažu, već, naprotiv, stvaraju lošu atmosferu.

„Mi taj dijalog podržavamo u najboljem smislu“, rekao je Micotakis na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zahvaljujući na gostoprimstvu, Micotakis je rekao da mu je ovo drugi put da boravi u Beogradu, te istakao da Srbija u grčkom narodu ima i zauvek će imati tradicionalnog, stabilnog i iskrenog prijatelja.

„Grčka vidi Srbiju u EU, vrlo dobro znamo da je taj put dugačak, zahtevan, zahteva žzrtvovanje, to je put reformi, ali i put koji obezbeđuje stabilnu budućnost i bolje standarde za državu i njene građane“, rekao je.

On je čestitao predsedniku Srbije i vladi na uspešno sprovedenim reformama i ekonomskim i privrednim uspesima.

Ukazujući da je velika većina građana verovala da zemlja ide u pogrešnom smeru, danas je ta činjenica promenjena, a to je zato što su, kako je rekao, ekonomske reforme uspešno sprovedene i pozitivno se odražavaju na bolji život građana.

„Dakle, smanjenje nezaposlenosti, povećanje BDP i svi ti rezultati su ozbiljni rezultati i uspesi“, kazao je Micotakis i ukazao da je politika i njegove partije, kao i drugih partija iz redova ENP teži boljim rezultatima i podsticanju privrede i preduzeništva što se pozitivno odražava na društvo.

Uveren da će se na planu odnosa dveju država uraditi više nego do sada, Micotakis je podsetio na period 90-tih, kada je njegova zemlja bila uz Srbiju i bila veliki investitor, kada mnogi drugi nisu.

Proteklih 10 godina je ocenio teškim za Grčku, ali je dodao da veruje da tu veliku krizu, njegova zemlja polako ostavlja iza sebe.

Ukoliko Nova demokratija pobedi na predstojećim izborima, a to, kako je rekao, zavisi od poverenja naroda, Micotakis kaže da Grčka pomoći Srbija na nivou investicija, trgovinske razmene i infrastrukturnih projekata.

„Povezaćemo Grčku sa Srbijom i Srbiju sa Evropom“, poručio je Micotakis.

Istakao je da Grčku i Srbiju vezuju tradicionalne prijateljske i religijske veze, kako je rekao, jedna prirodna bliskost i kada Srbi posećuju Grčku i kada Grci dolaze u Srbiju.

„I to je najbolje nasleđe koje nam omogućava i daje snagu da podržimo Srbiju i da je postavimo na njeno mesto, a to je centar EU“, poručio je Micotakis.

Ostale vesti možete pročitati ovde.