Združena vojna vežba “Vek pobednika” izvedena na deset lokacija širom Srbije

Pripadnici oružanih snaga, njih 8.000, izveli danas združenu vojnu vežbu sa bojevom municijom i 645 borbenih vozila na deset lokacija.

vek pobednika tanjug 1

SRPSKA vojska prešla je korak od sedam milja od 2013. do danas, i niko u regionu, po snazi, ne može da se poredi sa Vojskom Srbije. Sve ovo radimo isključivo da bismo mogli da sačuvamo slobodu i mir zemlje, rekao je danasAleksandar Vučić, predsednik Srbije i vrhovni komandant VS, po završetku Združene vojne vežbe “Vek pobednika”, koju je uspešno izvelo 8.000 pripadnika, na deset lokacija, uz upotrebu 654 borbena i oklopna vozila, osam “migova 29”, “orlova”, “galebova”, helikoptera… Tokom združene vežbe upotrebljeno je i oko 125 tona ubojnih sredstava.

Predsednik Vučić dodao je i da je vežba bila veoma teška i zahtevna, ali da je Vojska posao obavila na izvanredan način i na tome čestitao svim pripadnicima. Uz predsednika Srbije, vežbu su pratili i ministar odbrane Aleksandar Vulin, premijerka Ana Brnabić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, kao i ministri Vlade.

– Presrećan sam zbog onoga što smo danas videli. Nigde kao u vojsci nije potrebno vreme da se vide uloženi trud, napor i finansijska sredstva. Kada uporedimo ono što smo imali 2013. godine i danas, to prosto nisu iste vojske – poručio je Vučić.

Predsednik je naglasio da će se nastaviti ulaganja u Vojsku Srbije i da će se do kraja 2019. godine videti ogroman napredak. Podvukao je i da će Srbija do marta naredne godine imati ukupno 14 “migova 29”. Juče je viđeno osam “migova 29”, od 10 koliko ih imamo.

– A, nikada pre pet nismo mogli da dignemo u vazduh – primetio je Vučić.

Kako je rekao, najviše sredstava od oružja i oruđa stiže početkom i polovinom sledeće godine.

vek pobednika tanjug 2

– Time Srbija pokazuje da čuva sebe i da može da unapredi svoju vojsku – poručio je Vučić.

Vrhovni komandant je istakao da sve to radimo da bismo mogli da sačuvamo slobodu, nezavisnost i mir:

– Nije oružje tu da bismo bismo ga upotrebili. Vojnici moraju da budu spremni da ga, ne daj bože, upotrebe, ali imamo ga i unapređujemo armiju, pre svega, zbog činjenice da armija vrši preventivni uticaj i da svako razmišlja kakav bi odgovor Srbije bio u slučaju eventualnog napada.

vek pobednika tanjug 3

On je dodao da je problem Vojske Srbije nedostatak ljudi i ukazao na to da je najveći broj pripadnika Vojske sa juga zemlje. Vučić je, posle vežbe na “Pasuljanskim livadama”, na kojoj je bio ranije juče ujutro, kazao da je zadovoljan kako je vežba izvedena, da je sve “izvanredno prošlo, osim što su dve rakete otkazale, sve ostale su pogodile cilj”.

– Mnogo sam srećan, kada je drhtala zemlja, kada su svih osam “migova” nadletali… Jedna bomba je teška 250 kilograma, treslo se pola brda, čini mi se, to je da uništi sve – rekao je Vučić.

On je najavio da će u 2019. godini moći da se vide velika ulaganja u Vojsku.

– Kada sam postao ministar odbrane imali smo jednu neispravnu letelicu “mig 29”, a danas imamo osam “dvadesetdevetki” koje su letele, imamo ih 10 ukupno, videli ste tenkove, najviše do sada, 100 tenkova učestvuje u čitavoj vežbi, videće ih Sremci, Banaćani – rekao je Vučić.

vek pobednika tanjug 5

On je pohvalio izviđače i dodao da su uspeli tako da se sakriju, da ih sa 10 metara niko nije video.

vek pobednika tanjug 6

– Mi imamo mnogo tenkova, tenkovska smo velesila po broju, nismo imali ni 30-40 koji su suštinski radili, nisu neki imali akumulatore, ali najveći problem je uvek bio sa posadama. Imali smo maksimalno 65 posada, a danas imate 100 posada iz aktivnog sastava, to pokazuje ozbiljnu snagu – zaključio je predsednik.

vek pobednika tanjug 7

Vučić je rekao da očekuje u narednoj godini od Rusije nova oklopna vozila, modernija, i još 30 tenkova, a od Kine prve bespilotne letelice vredne oko 30 miliona evra.

– Vojnicima moramo da rešimo pitanje više pari čizama i unifirmi, ne dva ili tri para čizama, već više pari i uniformi, jer oni su radili prethodnih sedam-osam dana, svaki dan su morali da peru majice i uniforme – kazao je Vučić i dodao da se uniforme prave u tri smene.

vek pobednika tanjug 8

Napomenuo je i da će država nastaviti da radi sve da vojska živi bolje, da povećava plate, gradi stanove, ali i da pomaže onima koji su već uzeli stambene kredite.

vek pobednika tanjug 9

– I penzioneri dobijaju najviše penzije, a to smo uspeli zahvaljujući teškim reformama. U svim oblastima vidi se napredak i boljitak – rekao je Vučić i najavio povećanje plata od devet odsto, a pripadnicima Bezbednosno–informativne agencije prosečnu zaradu od 100.000 dinara.

Izvor: novosti.rs Foto: Tanjug

Ostale vesti možete pročitati ovde.