Svetski tenis u Kraljevu

Jedna teniska vest osvanula je u jeku odbojkaške atmosfere u gradu Kraljevu – meč plej-ofa Svetske grupe Dejvis kupa 2018. između Srbije i Indije biće odigran od 14. do 16. septembra ove godine u gradu Kraljevu, u Novoj hali sportova.
„U finišu jednog velikog sportskog događaja, odbojkaške „Lige nacija 2018“, koja je uspešno završena sinoć, već danas možemo najaviti novi turnir svetskog karaktera, što samo doprinosi činjenici da je Kraljevo jasno prepoznato na sportskoj mapi ne samo u Republici Srbiji, već i mnogo šire“, naglasio je član Gradskog veća grada Kraljeva Ivan Bunardžić istakavši da je, posle dobre organizacije upravo završenog turnira, kao i Dejvis i Fed kupa, upravo Teniski savez Srbije izrazio želju da grad Kraljevo bude domaćin. Definitivnu odluku o tome donela je Međunarodna teniska Federacija (ITF), koja je vlasnik Dejvis kup takmičenja.
Izvršni direktor za sportska i organizaciona pitanja Teniskog saveza Srbije Dušan Orlandić smatra da će grad Kraljevo i Raški upravni okrug biti dobri domaćini predstojećem turniru.
„Naši igrači i Teniski savez Srbije imali su već dva puta iskustvo igranja – Dejvis kup i Fed kup meča u Kraljevu, i oba su protekla u izuzetnoj atmosferi u dvorani i velikoj gostoprimljivosti celog grada Kraljeva, tako da, kada smo se odlučivali gde da u septembru organizujemo ovaj meč koji je za nas od izuzetne važnosti, relativno je bilo lako odlučiti se ponovo za Kraljevo. Svi se radujemo da ćemo u septembru u Kraljevu igrati meč za opstanak u Svetskoj grupi protiv Indije“, poručio je Orlandić.
On je istakao da će u avgustu doći do izmene pravila u Dejvis kup takmičenju, tako da je ovaj meč od izuzetne važnosti da naši takmičari ostanu u Svetskoj grupi i nastave takmičenje u najvišem rangu.
„Zahvalan sam na pomoći gradu koji nam je stavio na raspolaganje sportsku dvoranu. Učinićemo sve da meč bude organizovan najbolje moguće, kao i prethodna dva puta. Nadam se da će dvorana biti puna i da će naši igrači imati punu podršku sa tribina“, pozvao je Kraljevčane da budu uz svoje tenisere predstavnik Teniskog saveza Srbije.
Ovu godinu NIS Dejvis kup selekcija Srbije počela je kao domaćin, u Nišu, na šljaci protiv selekcije Amerike u meču prvog kola Svetske grupe i izgubila 1:3. Za opstanak u eliti boriće se kao domaćin protiv reprezentacije Indije za opstanak u Svetskoj grupi i pobedu koja bi joj donela i 2019. takmičenje u najelitnijoj grupi u kojoj je dva puta igrala finale (2010. i 2013) i osvojila trofej 2010.
Poslednji meč sa Indijcima naš tim je odigrao u plej-ofu za opstanak u Svetskoj grupi septembra 2014. u Bangaloru, kada je NIS Dejvis kup tim Srbije pobedio 3:2.