Putin i Vučić u Kremlju: Slavne stranice veza Srbije i Rusije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin razgovarali su u Moskvi, i to na poziv ruskog kolege.

Vladimir Putin je na početku susreta sa predsednikom Srbije rekao da je zadovoljan što će moći da razmotre čitavu lepezu pitanja u odnosima između dve zemlje, a predsednik Vučić je, uz opasku da u međunarodnim odnosima ništa ne traje kraće od zahvalnosti, ukazao da srpski narod nikada neće zaboraviti mnogo puta iskazanu podršku Rusije.

“Veoma mi je drago što ste u Moskvi i to povodom koji je veoma značajan i za Rusiju i za Srbiju, povodom završetka Drugog svetskog rata ili Velikog otadžbinskog rata, kako ga mi zovemo”, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, u istorijskom sećanju dva naroda bezuslovno su sačuvane slavne stranice istorije Srbije i Rusije, koje su se zajednički borile protiv zajedničkog neprijatelja.

“Ove godine se obeležava i 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije. Robna razmena između naših zemalja prošle godine je porasla 23 odsto i veoma sam zadovoljan što večeras možemo, pre sutrašnjih svečanosti, da u neformalnoj atmosferi razgovaramo o čitavom kompleksu naših odnosa”, zaključio je Putin.

Predsednik Vučić je rekao da se Srbija pokazala kao veoma pouzdan partner Ruske Federacije i da u trenucima koji nisu uvek bili laki za Rusiju nikada nije išla protiv interesa Rusije i ruskog naroda.

Vučić je zahvalio na toplom prijemu i čestitao Putinu na izvanrednoj pobedi na predsedničkih izborima, te poželeo mnogo uspeha u radu.

“U ime građana Srbije zahvalio bih se na podršci koju ste uvek pružali Srbiji u teškim trenucima. Kao što znate, u međunarodnim odnosima ništa ne traje kraće od zahvalnosti, ali srpski narod nikada neće zaboraviti vašu podršku ni 2015, kada ste najstradalniji narod na Balkanu spasili od žiga genocidnog naroda, stavljajući veto na britansku rezoluciju, ali i mnogo puta pomažući nam da sačuvamo teritorijalni integritet i suverenitet”, istakao je on.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je obim trgovinske razmene samo u prva tri meseca ove godine uvećan za deset odsto u odnosu na dobru 2017. godinu.

“Srbija će čuvati svoju nezavisnost, vojnu neutralnost i neće postati član NATO-a, niti bilo kog drugog vojnog saveza”, naglasio je predsednik Srbije.

Izrazio je nadu da će dve zemlje imati priliku da uvećaju i poboljšaju saradnju u svim oblastima u narednom periodu.

Vučić i Putin su potom razgovore nastavili iza zatvorenih vrata, u četiri oka, a zatim i tokom radne večere.

U delegaciji Srbije su i ministri odbrane i unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović.

Vučić je prvi strani lider sa kojim se ruski predsednik sastao nakon inauguracije, svečanog početka novog šestogodišnjeg mandata na toj funkciji.

Prethodni sastanak Vučića i Putina bio je u Kremlju u decembru prošle godine, a tada su razgovarali o saradnji u oblasti trgovine, kulture i drugim oblastima, kao i o situaciji na Balkanu.

Izvor: RTS

Ostale vesti možete pročitati ovde.