Preminuo Boki Milošević

Poznati srpski klarinetista Božidar Boki Milošević preminuo je u Beogradu u 87. godini.

Boki Milošević je rođen u prokuplju 1931. U posleratnim godinama, sviranju se učio sam.

Od 1950. počinje njegova uspešna karijera, kada je zahvaljujući čuvenom violinisti Vlastimiru Pavloviću Carevcu, počeo da svira u orkestru Radio Beograda.

Potom je diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Bruna Bruna.

Od 1976. do odlaska u penziju bio je šef Narodnog orkestra RTS-a, a nastavio je da nastupa i učestvuje u muzičkim programima i u poznim godinama.

Bio je profesor Muzičke škole “Josip Slavenski” i član Beogradske filharmonije.

Svoj široki repertoar decenijama je predstavljao publici širom sveta, pedesetih godina nastupao je u Izraelu, evropskim prestonicama i u državama Severne i Južne Amerike, a 1971. održao je turneju u Sovjetskom Savezu.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na muzičkim festivalima u Jugoslaviji i inostranstvu i priznanja za doprinos kulturi i negovanju srpske tradicije i izvorne pesme.

Imao je četvoro dece i svi se bave muzikom.

Saučešće ministra kulture 

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je u svoje lično ime i u ime Ministarstva uputio telegram saučešća porodici Bokija Miloševića.

“Životni rad Bokija Miloševića u narodnom orkestru RTS-a, u kojem je svirao i kojim je rukovodio, pedagoški rad, ali pre svega njegovo neponovljivo umeće i osećanje vrhunskog instrumentaliste, vidljivo su ugrađeni u muzičku baštinu našeg naroda. Od široke publike voljen, uvažen od stručne javnosti”, navedeno je u telegramu.

Ako je, u našoj narodnoj muzici, kada pomenemo violinu prvo ime na koje pomislimo Carevac, ili za tamburicu Janika Balaž, na pomen klarineta suvereno prvi bio je i ostaje Božidar Boki Milošević. Najviše je priznanje kada umetnika drugi poistovećuju sa njegovim instrumentom, dodaje se.

“Pored drugih odličja, Milošević je bio nosilac priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Bokija više nema među nama, ali će nas neodoljivi zvuci njegovog instrumenta, u brojnim zapisima, podsećati na velikog umetnika”, istaknuto je u telegramu saučešća.

Izvor: RTS

Ostale vesti možete pročitati ovde.