“Dani Beograda”, prestonica slavi naredna četiri dana

Stanovnicima glavnog grada, ali i gostima, tokom manifestacije “Dani Beograda” biće predstavljena istorija, tradicija, Beograd danas, ali i ono što se planira za budućnost.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je venac na spomen – obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde je 1867. godine poslednji turski komandant Ali Riza – predao ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću.

Time je počela manifestacija “Dani Beograda”, kojom se obeležavaju najznačajniji datumi u istoriji srpske prestonice.

Uz prigodan program, orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova i konjičku brigadu, defile je krenuo sa Trga Republike do spomen-obeležja na Kalemegdanu.

Posetioce je na Kalemegdanu sačekao program koji su organizovali glumci Omladinskog pozorišta Dadov, koji su izveli performans predaje ključeva grada.

Nikola Nikodijević rekao je da je manifestacija “Dani Beograda” postala tradicionalna, da su je građani jako lepo prihvatili, što je, kaže, veoma važno jer su u pitanju datumi koji su menjali istoriju Beograda.

“To su datumi koji su menjali istoriju grada – od 878. godine kada se prvi put pominje pisano ime Beograda, do 1867. kada je posle viševekovne okupacije grad vraćen pod srpsku vlast. Građani mogu da budu ponosni na ove datume”, poručio je Nikodijević.

Upravo iz tog razloga, kaže predsednik Skupštine grada, zadatak svih nas jeste da, dostojni svojih predaka, stvaramo bolju budućnost, kako bi Beograd bio evropska metropola.

U okviru manifestacije, danas će biti održana svečana sednica na kojoj će biti saopšteni dobitnici Nagrade grada Beograda, a Nikodijević je rekao da komisija svakako nije imala lak zadatak.

“Pristigao je veliki broj prijava, a dobitnici nagrade biće najbolji među najboljima. Jako je važno da se nagrada dodeljuje u 24 kategorije iz različitih oblasti – sporta, umetnosti, kulture, stvaralaštva, medicine. U gradu koji ima pregršt izuzetnih pojedinaca nikad nije lako izabrati one koji će dobiti nagradu”, istakao je Nikodijević.

Ranije danas zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović rekao je gostujući u DnevnikuRTS-a da je na Kalemegdanu centar pažnje tokom četiri dana manifestacije.

“Organizovani su različiti programi, podelili smo na periode – turski, austrijski, srpski. Prošle godine smo tim programom privukli veliku pažnju”, istakao je Mladenović.

Dodaje da će svi muzeji Grada Beograda, pozorišta, kulturne ustanove otvoriti svoja vrata.

Takođe, dodaje organizovani su obilasci istorijskih kuća, zemunske tvrđave, a za ljubitelje streličarstva biće organizovani kursevi.

Mladenović napominje da su dobitnici Nagrade grada Beograda za 2017. godinu svojim radom zadužili Beograd.

Jedna od dobitnica je i novinarka RTS-a Ana Stamenković.

Izvor: RTS

Ostale vesti možete pročitati ovde.