SAD, Britanija i Francuska napale Siriju

Tokom noći SAD, Velika Britanija i Francuska sprovele vazdušne napade na ciljeve u Siriji. U Damasku dejstvovala protivvazdušna odbrana. Pentagon saopštava da su pogođene tri lokacije koje imaju veze sa proizvodnjom hemijskog oružja. Ruski ambasador u SAD poručuje da napad neće ostati bez posledica. Damask navodi da napad predstavlja kršenje međunarodnog prava.

U napadu kod Homsa povređena su tri civila, javljaju sirijski državni mediji. Gađane baze su ranije evakuisane na osnovu ruskih upozorenja, saopštavaju u Damasku, prenosi Rojters.

Materijalna šteta je načinjena samo u naučno-istraživačkom centru u okrugu Barzeh kod sirijske prestonice. U napadu je uništena zgrada u okviru koje su centar za obuku i studije i laboratorije, javila je sirijska državna tv.

„Rakete koje su ciljale vojne položaje u Homsu su sprečene i skrenute sa putanje i ranile su tri civila“, javila je državna agencija SANA.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg podržao je vojnu akciju SAD, Velike Britanije i Francuske protiv sirijskog režima, ocenivši da će ona smanjiti sposobnost za dalje napade hemijskim oružjem na sirijski narod.

“Podržavam akcije Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske protiv postrojenja i hemijskog oružja sirijskog režima. To će smanjiti sposobnost režima da dodatno napadne sirijski narod hemijskim oružjem”, izjavio je Stoltenberg.

Rusija nije koristila svoje sisteme protivvazdušne odbrane u Siriji kako bi suzbila raketne udare, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drijan je rekao da napad u Siriji nije usmeren protiv sirijskih saveznika. Rusi su upozoreni pre intervencije, rekao je Le Drijan.

 

Putin snažno osudio napad na Siriju, saziva SB UN

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je snažno osudio napad na Siriju.

Agencija Taš je izvestila da je Putin rekao da je sadašnja eskalacija oko Sirije ima razoran uticaj na čitav sistem međunarodnih odnosa.

Putin je naveo da Rusija saziva hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o agresivnim akcijama SAD i njihovih saveznika u Siriji.

 

Zaharova:Napad u trenutku kada je Sirija imala šansu za mir

SAD i njihovi saveznici su izveli vojni udar na Siriju tačno u trenutku kada je ta zemlja dobila šansu za mirnu budućnost, navela je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Fejsbuk nalogu.

„Oni koji stoje iza napada polažu pravo na moralno vođstvo u svetu i deklarišu se kao jedinstveni i ekskluzivni. Potrebna je sasvim posebna jedinstvenost da se napadne sirijska prestonica u trenutku kada je Sirija dobila najzad šansu za mir“, navela je ona, prenosi TAS S.

„Bela kuća kaže da se njena uverenost u hemijski napad Damaska zasniva na medijima, izveštajima o simptomima, snimcima i fotografijama kao i na kredibilnim informacijama. Nakon tog saopštenja, američki i drugi zapadni mediji treba da budu svesni svoje odgovornosti za ono što se dogodilo“, navela je Zaharova.

 

Iran: SAD i saveznici snosiće posledice napada na Siriju

Ministarstvo spoljnih poslova Irana osudilo je napade na Siriju, upozorivši da će Vašington i njegovi saveznici snositi odgovornost za posledice u regionu i šire, javljaju iranski državni mediji.

„Bez sumnje, SAD i njihovi saveznici, koji su preduzeli vojnu akciju protiv Sirije uprkos odsustvu bilo kakvog dokaza…snosiće odgovornost za regionalne i transregionalne posledice ovog rizičnog poduhvata“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Kako ističe Ministarstvo, „Iran se protivi upotrebi hemijskog oružja na bazi verskih, pravnih i etičkih standada, dok u isto vreme…snažno osuđuje upotrebu takvog oruzja kao opravdanje za agresiju na jednu suverenu državu“.

Iran je saveznik sirijskog predsednika Bašara al-Asada protiv pobunjenika od početka sukoba u Siriji, podseća britanska agencija.

 

Protesti Sirijaca u Damasku, podrška Asadu

Stotine Sirijaca protestuju danas na trgu Omajad u Damasku, mašući sirijskim, ruskim i iranskim zastavama i transparentima sa simbolima pobede, a u znak podrške predsedniku Bašaru al-Asadu i prkosa noćas izvedenim napadima SAD, Britanije i Francuske na tu zemlju.

Mnogi demonstranti u koloni trube automobilskim sirenama, dok neki tapšu i plešu, prenosi AP. „Mi smo tvoji ljudi, Bašare“, uzvikuju oni.

Državna televizija emituje snimak uživo sa trga, na kojem se vidi veliki broj civila izmešanih sa uniformisanim muškarcima, a među okupljenima su i jedan glumac, poslanici i druge javne ličnosti.

Protesti su počeli rano jutros posle talasa vazdušnih udara SAD, Britanije i Francuske kojima Zapad želi da kazni Asada za navodni hemijski napad protiv civila, dok sirijska vlada poriče te optužbe, navodi američka agencija.

Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da zapadni napad na Siriju neće imati nikakvog uticaja na rešenost sirijske vojske u borbi protiv ekstremista i uspostavljavanju kontrole nad celom zemljom.

„Varvarska agresija…neće se ni na koji način odraziti na rešenost i upornost sirijskog naroda i njihovih herojskih oružanih snaga“, navodi se u saopštenju, prenosi sirijska državna novinska agencija SANA.

Ova agresija će, zaključuje sirijsko Ministarstvo, „samo dovesti do rasplamsavanja tenzija u svetu i ugroziti međunarodnu bezbednost“.

Ostale vesti možete pročitati ovde.