“Politički nonsens da Kosovo bude prisutno u Sofiji kao država”

Premijerka Ana Brnabić je poručila da je politički nonsens da Kosovo bude prisutno na evropskom samitu za Zapadni Balkan u Sofiji, kao i da će Beograd, u zavisnosti od poteza Prištine oko osnivanja Zajednice srpskih opština, odlučiti o učešću na tom skupu.

“U zavisnosti od toga ćemo odlučiti o samitu u Sofiji 17. maja. Bugarska je naš veliki partner, a Evropska unija naš strateški cilj, želimo dobru komunikaciju i u interesu naše države je da budemo na tom samitu”, rekla je Branbićeva.

Prema njenim rečima, Kosovo ne može biti prisutno na tom samitu kao država, jer to nije moguće ni teorijski.

“Zato što je Evropska komisija statusno neutralna, a Kosovo nije država već pokrajina u okviru Republike Srbije, i to pet jakih i važnih članica EU takođe misle”, naglasila je Brnabićeva.

Premijerka je istakla da je regionalna stabilnost veoma važna Srbiji i da mi imamo najveći interes u celom regionu da se održi ta stabilnost, kako bilo kakva destabilizacija ne bi ugrozila postignute rezultate u teškim reformama koje smo sproveli u prethodnom periodu.

Brnabićeva je izjavila i da će dati podršku Srbima na KiM da tokom aprila formiraju Zajednicu srpskih opština ukoliko Priština ne želi da napravi ZSO onako kako je to dogovoreno Briselskim sporazumom.

“Ako Priština ne želi sama da poštuje svoje obaveze, naravno da ću dati punu podršku Srbima na KiM da osnuju ZSO, a to će biti tokom aprila”, rekla je Brnabićeva.

Na pitanje koje mere će Srbija preduzeti kada je u pitanju situacija na KiM, premijerka kaže da su neke od tih stvari poverljive i u fazi dogovora.

“Bilo bi neodgovorno da to iznosim, Srbija će se truditi da sačuva mir i stabilnost. Osnovna stvar je da je sve teže sačuvati mir i stabilnost zbog Prištine i njihovih partnera, i čini mi se da ne teraju Prištinu dovoljno da poštuje dogovor i sporazume koje su potpisali. Beograd će insistirati jače nego nego ikada pre na punoj implementaciji Briselskog sporazuma i formiranju ZSO, ali ne kako Priština misli nego kako je bilo dogovoreno i potpisano”, istakla je premijerka.

Navela je da to ne može da se menja bez saglasnosti obe strane.

Rekonstrukcija Vlade nije tema

Ana Brnabić je izjavila da sada rekonstrukcija Vlade apsolutno nije tema i istakla da je Srbiji potrebno jedinstvo.

“Imamo mnogo preča posla, nažalost, situacija na KiM nije dobra i stabilna i nisam mogla ni u snovima da pretpostavim da je Priština spremna da uradi ono (hapšenje Đurića)”, rekla je Brnabićeva.

Kako je istakla, Vlada je tim i on treba da bude jači i stabilniji nego ikada pre.

“Dok rešavamo KiM i dajemo podršku predsedniku Srbije i razgovaramo sa njim kako zajedno da donesemo malo veću stabilnost na KiM, do tada može Vlada da se u potpunosti okrene budućnosti i šta možemo da uradimo da Srbija bude jača. Ne možemo da sedimo i da kukamo kako se Priština odnosi u 21. veku prema ljudima koji razgovaraju o miru i kompromisu”, rekla je premijerka.

Navela je da na to ne možemo da utičemo, ali da možemo na to koliko je Srbija jaka, da Vladin tim mora da bude stabilniji nego ikada pre, a sve kako bi se se uspostavio dugoročni mir na KiM.

Na pitanje novinara o odnosu sa ministarkom Mihajlović, Brnabićeva je rekla da neće o tome da priča sve dok “ne budemo imali nacionalno jedinstvo šta su prioriteti”.

Na pitanje novinara upućeno potredsednici Vlade i ministarki građevinarstva da li se prepoznala u ranijim navodima Brnabićeve o sujeti i da u Vladi nisu svi timski igrači, Mihajlovićeva je odgovorila – nisam se prepoznala.

Rušenje objekta na Pančićevom vrhu

Izdat je nalog za rušenje objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku koji je građen bez dozvole, izjavila Ana Brnabić.

Premijerka je istakla da je taj postupak u toku i da je zakon isti za sve bez obzira na to da li se neko zove “Ana, Zorana ili Jelena…”.

“Uopšte mi nije važno ko stoji iza tog objekta, zakon je isti za sve i Ministarstvo građevine je izdalo rešenje o rušenju tog objekta. To je zaključak, da je Ministarstvo građevine uradilo sve što je u njihovoj moći da izda nalog za rušenje tog objekta”, dodala je ona.

Kako kaže, niko nije tražio dozvolu za taj objekat, nijedno nadležno ministarstvo, uključujući i Ministarstvo odbrane (pošto se nalazi u blizini administrativne linije sa KiM i u blizini vojnih objekata).

Brnabićeva je rekla da je država reagovala sa svim inspekcijama.

Na Pančićevom vrhu na Kopaoniku je izgrađen privremeni montažni objekat “ski-bife” za koji nije izdata građevinska dozvola.

Investitor jeste dobio saglasnost Opštine Brus, “Skijališta Srbije”, Nacionalnog parka “Kopaonik” i Zavoda za zaštitu prirode Srbije za podizanje privremenog montažnog objekta, ali za 150 kvadratnih metara.

Međutim, napravljen je mnogo veći objekat na oko 1.000 kvadratnih metara.

“Šta očekujete – da odem sa čekićem i počnem sama da rušim taj objekat?”, zapitala je Brnabićeva i dodala da treba pustiti da nadležne institucije urade svoj posao.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je da je to ministarstvo uradilo sve što je bilo u njegovoj nadležnosti.

“Delila se parcela i svašta se tu probalo, krenuli su zatim u ozakonjenje i taj dokument smo dobili, iako nismo imali prethodno zahtev za građevinsku dozvolu”, ukazala je ona.

Mihajlovićeva je rekla da je odbijen zahtev za ozakonjenje tog objekta i istakla da on ne može nikako da bude ozakonjen.

Prema njenim rečima, sada procedura ide svojim tokom, pošto treba sačekati da prođe rok za žalbe, kako bi rešenje o rušenju bilo konačno.

Izvor: RTS

Ostale vesti možete pročitati ovde.