Mičel u Prištini: Nisam došao da donesem plan, već da podstaknem dijalog

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Ves Mičel izjavio je da podržava dijalog Prištine i Beograda, i kosovskoj strani poručio da u tom procesu bude angažovanija, navodeći da će isto to preneti i u Beogradu. Za navodni američki plan o četiri tačke za Kosovo, rekao da su u pitanju medijske spekulacije.

Američki diplomata posetu Prištini počeo je susretom s Hašimom Tačijem. Na zajedničkoj konferenciji za medije, rekao je da je pozvao ovdašnje zvaničnike da budu “angažovani” u dijalogu sa Beogradom. Preneo je da nema poseban američki plan za regulisanje odnosa Beograda i Prištine.

Poručio je da je došao da podstakne dijalog Prištine i Beograda. “Video sam te spekulacije na mom putu ovde i mislim da je to veoma kreativno novinarstvo. Nisam ovde da otkrijem bilo kakav specifičan plan. Ono zbog čega sam došao, jeste da se Beograd i Priština angažuju na svojoj budućnosti, da razgovaramo o dijalogu, o njihovom putu ka Zapadu. Došao sam da o tome razgovaram i ovde i u Beogradu”, naveo je Mičel.

Američki diplomata je posetu regionu započeo u Prištini.

Pozvao je zvaničnike u Prištini da budu “vrlo angažovani” u dijalogu sa Beogradom i da što pre reše sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom.

“Većim angažovanjem u rešavanju tih pitanja, samo Kosovo može da utiče na svoju budućnost”, dodao je američki zvaničnik.

Govoreći o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, rekao je da SAD podržavaju taj proces i da će ga pomoći na svim nivoima, te da će taj stav preneti i u Beogradu.

“Naravno da je potrebna podrška svih zajednica za ustavne promene. Niko nema pravo na veto što se tiče kosovske bezbednosti”, rekao je Mičel.

Rekao je da “Rusija ima destruktivnu ulogu na Balkanu i da podriva demokratske institucije”, ne iznoseći međutim činjenice za svoje tvrdnje.

Kosovski predsednik Hašim Tači je na istoj konferenciji za medije rekao da je Mičela obavestio o zalaganju da se što pre reši pitanje demarkacije sa Crnom Gorom, dodajući kako će ovo pitanje biti zatvoreno narednih dana.

Tači je odbacio ideje o podeli Kosova i rekao da očekuje američku pomoć u potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma sa Beogradom.

Pomoćnik Ves Mičel se u Prištini sastao i sa Ramušom Haradinajem, sutra će imati susret sa predstavnicima civilnog društva, a onda odlazi u Skoplje odakle će u Beograd.

Kako je saopšteno, Haradinaj se Mičelu zahvalio na nesebičnoj podršci SAD i istakao potrebu dalje podrške u integracionim procesima, ekonomskim odnosima i vladavini prava, dok je američki zvaničnik potvrdio podršku Vašingtona Prištini u svim oblastima.

Izvor: RTS

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *