Još jedna osoba preminula od posledica malih boginja

Četrdesetogodišnja osoba preminula je zbog posledica komplikacija izazvanih malim boginjama, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

“Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu prijavila je smrtni ishod kod osobe uzrasta 40 godina iz Beograda. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća”, objašnjavaju u “Batutu”.

Od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 5. martom, na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovana su ukupno 3.123 slučaja malih boginja, od kojih je 1.581 laboratorijski potvrđen u Institutu “Torlak”.

Najmlađa obolela osoba je stara 15 dana, a najstarija 70 godina, a najveći broj obolelih je u uzrastnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Od početka marta 2018. godine epidemija malih boginja prijavljena je na teritoriji grada Vranja (24 obolela).

Od početka novembra 2017. godine epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji grada Beograda (1.094 obolela), grada Kraljeva (247 obolelih), grada Niša (699 obolelih) i opštine Bujanovac (46 obolelih), a od početka decembra 2017. godine i na teritoriji grada Smederevska Palanka (dva obolela) i opština Velika Plana (sedam obolelih), Bojnik (79 obolelih) i Bor (osam obolelih).

Od novembra prošle godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije.

Izvor: Tanjug

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *