Stefanović: Rizična poseta Zagrebu, stvara se užasna atmosfera

U toku su završne pripreme za sutrašnju posetu predsednika Srbije Hrvatskoj. Pripremaju se i oni koji žele da sastanci budu uspešni, ali i oni koji bi to da ometaju. Na Pantovčaku će biti organizovan svečani doček uz sve državne počasti. Iz kabineta hrvatske predsednice objavljene su teme razgovora i drugi detalji posete. Policija će već danas kontrolisati mnoga mesta u Zagrebu, a tokom naredna dva dana biće angažovane jake policijske snage i u glavnom gradu i u Vrginmostu koji bi Vučić trebalo da poseti u utorak. Inspiriše se netrpeljivost i mržnja – kada hoćete da pokažete poštovanje prema gostu trasa kretanja se ne objavljuje i ne organizujete mu proteste, kaže za RTS ministar Nebojša Stefanović.

Ministar unutrašnjih polsova Nebojša Stefanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da objavljivanje trase kojom će se kretati predsednik Srbije tokom posete Hrvatskoj nije uobičajena praksa, ali i da je od početka mnogo problematičnih stvari u vezi sa tom posetom.

“Što pre pronaći ubice Olivera Ivanovića”

Ministar policije kaže da je dobio informacije da su neki podaci o ubistvu Olivera Ivanovića stigle do našeg Ministarstva pravde, ali da ništa značajnije nije video.

 

“Ono što za nas ostaje veoma važno je da se i dalje nadamo i posvećeni smo sa naše strane da se ubica, bio on Srbin, Albanac ili stranac, pronađe i očekujemo od prištinskih vlasti, pošto raspolažu sa mnogo više informacija, raspolažu forenzičkim informacijama, da budu posvećeni do poslednjeg trenutka da se što pre pronađu ubice Olivera Ivanovića”, rekao je Stefanović.

“Stvara se užasna atmosfera, videli ste ko se sve u hrvatskoj javnosti oglašava o našem predsedniku, koji je kriv zato što je rekao jednu rečenicu – da ne bi savetovao da ratna odšteta bude tema, ne želeći da se o tome razgovara. Neće čovek dati da neko ponižava Srbiju. Zbog jedne rečenice proglašavaju ga četnikom, iako nikakav četnik nikada nije bio, proglašavaju ga nekakvim zločincem, čovek nije počinio nikakav zločin. Nije on spaljivao nekome kuće. Pre svega su kuće njegove porodice spaljene do temelja, i to ne jednom – do poslednjeg čoveka”, rekao je Stefanović.

Ne samo da su, dodaje, objavljeni detalji susreta, lokacije, već su dozvoljene i demonstracije, što se, ističe, “naprosto ne radi”.

“Pogledajte kako je Srbija ugošćavala najvažnije ličnosti sveta i regiona, kako su izgledale te posete, da li je država pomagala. Ne može da mi kaže neko da je sve to potpuno spontano. To se apsolutno ne radi, nikada se nije radilo. Kad neko dođe kao gost naše zemlje, ne dozvoljavate mu da mu na svakoj tački gde se sreće sa vašim zvaničnicima vi organizujete demonstracije nekih od ljudi, prema kojima se u Hrvatskoj vode sudski postupci za raspirivanjae rasne, nacionalane, verske netolerancije”, rekao je ministar policije.

Bez odlaganja posete

Ne veruje da će poseta biti otkazana zbog toga, ali ističe da je ona rizična, kao što je bila i poseta BiH.

“Ne kažem da zemlja domaćin nema instrumente, ali se prosto inspiriše netrpeljivost i mržnja i imate, uz atmosferu koju stvarate, situaciju da dozvolite da se ljudi okupljaju na tim mestima gde će Vučić biti. To vam je kao da prizivate da se neko čudo desi, daleko bilo”, ističe Stefanović.

Prema njegovim rečima, kada hoćete da pokažete poštovanje prema gostu, onda obezbedite da poseta bude pristojno i mirno organizovana.

“Ovde se sada ništa od toga nije desilo, ali nažalost ne mogu da kažem da je takav scenario bio redak za nas”, kaže Stefanović.

Na pitanje da li predsednik Vučić razmatra mogućnost otkazivanja ili odlaganja posete, ministar policije ističe da on nije čovek koji razmišlja o bezbednosnom aspektu.

“Teško mi je da razgovaram sa njim o tome. Njegovo gledanje je druga stvar. On kaže: ‘Moj posao je da gradim mir u regionu, moj posao je da se borim za interese Srba, moj posao je da se borim za dobre odnose između Srbije i Hrvatske, ja hoću da svojim odlaskom tamo napravim nešto novo, hoću da uradim neki napredak. Prosto, mi moramo da gradimo bolju budućnost i za jednu i za drugu zemlju…’. Uvek nekako zanemaruje bezednosni aspekt i nije lako raditi s njim u tom smislu, ali razumem tu državničku odluku da se, bez obzira na sve izazove, pretnje, probleme, ipak fokusira na to što je dobro za Srbiju i da se bori za našu zemlju”, naveo je Stefanović.

Premda, dodao je, uvek strepite do poslednjeg trenutka, jer ovakve posete ne samo da nisu lake, nego su uvek veoma rizične.

Izvor: RTS

Ostale vesti možete pročitati ovde.