Đorđe Ivanov o vraćanju Zakona o jeziku na 14 strana

Nakon što je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio da potpiše Zakon o jeziku, koji albanski jezik uvodi kao drugi zvanični jezik, sednica Sobranja na kojoj će se ponovo raspravljati o tom aktu zakazana je za 29. januar.

U obrazloženju dostavljenom Sobranju na 14 stranica, Đorđe Ivanov kaže da je usvajanje tog zakona zloupotrebilo evropsku zastavu i usvojen je prostom većinom, prenosi portal Telegrafi.

Ukoliko Zakon u trećem čitanju u Sobranju 29. januara bude izglasan, predsednik Ivanov će morati da ga potpiše.

I najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE protivi se usvajanju Zakona o jeziku i smatra da SDSM premijera Zorana Zaeva vodi antidržavnu politiku na štetu nacionalnih interesa zemlje, piše portal Žurnal.

Navode da je izglasavanje Zakona o upotrebi jezika, za koji je glasala tesna većina sa SDSM-om na čelu, stvorilo podele i sukobe među građanima.

“Ratifikacijom Sporazuma o dobrosusedskim odnosima sa Bugarskom, Zaev se obavezao da izbriše i izmeni makedonsku istoriju. Isto se čini i sa pregovorima o novom imenu zemlje, dok ministarstvo spoljnih poslova ne reaguje kada se spaljuje makedonska zastava”, navodi se u saopštenju te stranke.

Iz te stranke takođe kažu da SDSM guši svako drugačije mišljenje onih koji se ne plaše da izraze patriotska osećanja, snažno se suprotstavljajući politici koju je implementirao Zaev.

Izvor: RTS