Presuda za nezakonitu dodelu državnih stanova: Kertes, Ivković i Kneževićeva oslobođeni optužbi

Viši sud u Beogradu oslobodio je optužbi za nezakonitu dodelu državnih stanova 2000. godine tadašnju sekretarku Vlade Srbije Živku Cicu Knežević, ministra Branislava Ivkovića i direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa.

To je prvostepena presuda, izrečena nakon 15 godina od pokretanja ovog procesa 2002. godine, od kojeg je sud u sredu razdvojio postupak protiv supruge nekadašnjeg predsednika SRJ Mirjane Marković i još troje optuženih.

Troškovi tog krivičnog postupka padaju na teret budžetskih sredstava.

Sud je, razmatrajući dokaze koje je tužilaštvo predložilo, koji su pre svega pisani dokazi, našlo da se iz njih ne može pouzdano zaključiti da su okrivljeni izvršili krivična dela za koja se terete.

Prema stavu suda, tužilaštvo u konkretnom slučaju nije dokazalo da je Kertes podstrekavao Kneževićevu da izradi rešenje kojim mu se dodeljuje stan, a Ivkovića da to rešenje potpiše čime bi mu omogućili pribavljanje imovinske koristi.

Na današnju presudu tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Tužilaštvo Kertesa tereti da je Ivkovića, koji je bio predsednik Vladine Komisije za dodelu stanova, i Živkovićevu, kao člana te komisije, podstrekavao da mu dodele stan iako prema zakonu za to nije ispunjavao uslove, jer je već bio vlasnik otkupljenih stanova.

Živka Cica Knežević
Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

 

 

 

 

 

Što se tiče Mirjane Marković, njoj će suđenje biti nastavljeno 22. februara.

Markovićevoj se sudi u odsustvu za krivično delo zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem, jer je u bekstvu i za njom je raspisana međunarodna poternica.

Zato se na optuženičkoj klupi u februaru mogu očekivati samo još Živka Knežević, kojoj se suđenje nastavlja za druga krivična dela, zatim Miloš Lončar i Danilo Pantović.

Prema optužnici, Markovićeva se tereti da je kao predsednica Direkcije JUL-a Živku Knežević podstrekla da dodeli stan dadilji svog unuka Iloni Pešić, iako ona nije ispunjavala zakonom predviđene uslove.

Branislav Ivković
Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Predstavnici Generalnog tužilaštva Ruske Federacije 2010. godine saopštili su da ona u toj državi uživa status političke izbeglice i da ne može da bude uhapšena po poternici srpskog Interpola, koja je raspisana za njom 2005. godine i još je na snazi.

Na toj optužnici je i nekadašnji šef Državne bezbednosti Jovica Stanišić, ali je sud doneo odluku o prekidu postupka protiv njega, zbog ponovljenog suđenja za ratne zločine koji se protiv njega vodi pred Mehanizmom u Hagu, koji je nastavio rad nedavno zatvorenog Haškog tribunala.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *