Vučić o Amfilohijevoj i drugim optužbama 14. januara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće komentarisati izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija do 14. januara, kada će na Javnom servisu govoriti i o toj i o drugim optužbama na njegov i račun tima koji vodi.

Tanjug je danas više puta pokušao da dobije komentar predsednika Vučića na Amfilohijevu izjavu u kojoj je izrazio bojazan da politika predsednika “vodi izdaji Srbije i Kosova”, a iz Kabineta predsednika je rečeno da o tome neće govoriti do 14. januara.

“Tada će na Javnom servisu govoriti i o toj i o svim drugim optužbama na njegov i račun tima ljudi koji vodi”, rečeno je Tanjugu.

Ranije su državni zvaničnici reagovali na Amfilohijevu izjavu.

Generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković rekao je za RTS da je reč o čoveku koji je “živom Vučiću dvaput održao opelo” i da Vučić neće nastaviti politiku dodvoravanja Amfilohiju, već politiku koja vodi do povećanja broja Srba na KiM.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da od kletvi Amfilohija Radovića ni jedan Srbin na Kosovu i Metohiji nije ojačao, ali da je od napora Aleksandra Vučića kosovska nezavisnost postala mnogo slabija.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslednji čovek u Srbiji kome se može reći da ne vodi računa o Kosmetu i našim građanima koji tamo žive. Navela je da očekuje da će se pojačavati napadi nacionalista na Vučića kako se unutrašnji dijalog o Kosmetu bude bližio kraju.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je Amfilohije, nažalost, već dva puta živom Vučiću držao opelo, a ova njegova izjava je opelo ulozi njega kao duhovnika.

Zamenik predsednika SPO-a i poslanik Aleksandar Čotrić izjavio je da mitropolit Amfilohije i svi potpisnici Apela za odbranu Kosova i Metohije kasne pune dve decenije i da je taj apel trebalo da pošalju Slobodanu Miloševiću.

Istoričar dr Aleksandar Raković sa Instituta za noviju istoriju Srbije smatra da je Amfilohije izneo stav u svoje lično ime, a ne u ime SPC. Podsetio je da je stav SPC izričit i ponovljen u Božićnoj poslanici patrijarha Irineja, koju su potpisali svi srpski arhijereji. Taj stav, ističe Raković, glasi da ne dolazi u obzir niti priznavanje secesije, niti podela Kosova i Metohije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *