VALjEVO: U STAROM ZDANJU MODERNA BIBLIOTEKA

U 2018. Godinu Valjevska gimnazija ušla je bogatija za jedan novi prostor, biblioteku. Novi multifunkcionalni prostor itekako privlači pažnju učenika.

Krajem godine u zgradi Valjevske gimnazije upriličeno je svečano otvaranje nove biblioteke. „Renoviranjem postojeće biblioteke i nastavni kadar i učenici dobili su jedan novi, sjajan, višenamenski prostor koji nije samo biblioteka i čitaonica jer se fleksibilnim razmeštanjem nameštaja ovaj prostor može pretvortiti i u učionicu i u salu za manja predavanja i kniževne večeri do 50 osoba“, kaže direktor škole Vojislav Andrić.
Sasvim drugačija od svih školskih biblioteka koje postoje u Valjevu , nova biblioteka Gimnazije sa galerijskim prostorom, računarima i modernim izgledom od prvog dsana privlači pažnju Gimnazijalaca. Ona će ipak u potpunosti zaživeti po povratku učenika sa raspusta. „Pohvale za realizaciju ovog projekta moramo uputiti autorima , Biljani Radojičić za idejno rešenje i potom arhitekti Mariji Mitrović koja je uradila izvodjački projekat , a preduzeće Greda je taj projekat doniralo Gimnaziji. Grad je izdvojio 3,5 miliona , a mi smo dodali nešto svojih sredstava i sredstava donatora 500 000 dinara pa je izgradnja koštala 4 miliona dinara“, kaže Andrić.

Gimnazija je tako i ovoga puta ponovo prednjačila sa nekim pojavama, rešenjima i idejama, a sam prostor sigurno ostaje zadatak drugim školima da svojim učenicima omoguće realizaciju sličnih , ako ne istih prostora. Nove generacije koje odrastaju u vreme ekspanzije primenjivih tehnologija biblioteke na žalost smtraju dosadnim prostorom. Ovaj novi prostor u Gimnaziji i način na koji je knjiga približena deci, sve jeste samo dosadno nije.

Da Gimnazija i Djački parlamernt rade kao jedno dokaz je humanitarna akcija koja je organizovana nedavno u školi za pravljanje paketa pomoći za decu slabijkeg materijalnog stanja pa su brojni paketi završili u osnovnim školama u Valjevu. „Došli smo na ideju da napravimo jednu žurku koja bi imala humanitarni karakter i odlučili da od 400 odštampanih karata u prodaju pustimo 150 jer smo računali da toliko možemo prodati , a onda se ispostavilo da smo prodali sve karte , sve odštampane karte. Nakon što smo odvojili sredstva za plaćanje organizacionih troškova , formirali pakete pomoći ostalo nam je nešto novca od čega smo napravili jedan Fond humanitarnog karaktera u kom ćemo skupljati sredstva za ugrožene učenike Gimnazije“, rekao je novinarima Uskoković.