Info 24 – Potvrđeno! Pljačkali nas godinama!Paprene cene patika i druge sportske opreme u srpskim radnjama, veće i od onih u mnogo bogatijim zemljama

Antimonopolska komisija kaznila 15 trgovaca sportske opreme jer su se udružili u kartel. Ista roba bila skuplja kod nas, nego u mnogo bogatijim zemljama, saznaje redakcija portala info 24.

Paprene cene patika i druge sportske opreme u srpskim radnjama, veće i od onih u mnogo bogatijim zemljama, postale su malo jasnije. Naši trgovci, njih 15, dogovarali su se oko cena i uslova prodaje. Njihovo udruživanje sada će debelo da ih košta – tačno 45.279.976 dinara.

Toliku kaznu im je propisala Komisija za zaštitu konkurencije, jer su međusobno sklapali ugovore kojima su se obavezivali da će se držati dogovorenog cenovnika. Uz to, nisu smeli ni da organizuju ni akcijska sniženja, niti da ponude bilo koje povoljnije uslove, bez odobrenja glavnog “centra” – preduzeća “En sport”. U direkciji ove firme su članovi Komisije bili u nenajavljenoj poseti u avgustu prošle godine. Tamo su češljali sve papire i ugovore koje je ova firma sklopila sa svojim kupcima, odnosno trgovcima na malo.

Najveći teret kartela “podneće” tri trgovačke kuće. Preduzeće “En sport”, odakle su išle sve smernice ka ostalim delovima ovog “udruženja”, najviše je i kažnjeno. Ono će morati da plati 16.525.733 dinara. Malo manje – 15.850.570 dinara određeno je preduzeću “Đak”, a “Planeti sport” – 5.212.578 dinara.

– Zatim sledi “Ofis šuz” sa kaznom od 2,7 miliona dinara, koliko je propisano i firmi “Univers ko” – naglašavaju u Komisiji za zaštitu konkurencije. – Firma “Karvel” moraće da plati 1,3 miliona, “K…G…fešn” – 459.256, a “Sportiko doo” 127.050 dinara. Propisane kazne moraće da uplate u budžet Srbije u narednih šest meseci.

Sa manjim novčanim sankcijama suočena je i firma “Sport van”, koja će morati da plati skoro 100.000 dinara. Preduzeću “Trim” određena je kazna od 82.336 dinara, trgovci “Eurostara” odvojiće 69.645 dinara, “STR Fokus Snežana Zlatković Kostov PR” – 44.263, a “Sportmarket” – 44.202 dinara. Za “Kopeli” je Komisija propisala iznos od 31.402, a za “Total sport” – 25.626 dinara.

– Prema prikupljenim informacijama i dokumentima, društvo “En sport”, kao prodavac, zaključivalo je, sa ostalim učesnicima na tržištu ugovore o kupoprodaji koji su sadržali obavezu kupaca da se u daljoj prodaji pridržavaju minimalnih maloprodajnih cena koje određuje “En sport” – piše u saopštenju antimonopolske komisije. – Ova obaveza se naglašeno odnosila na artikle “puma”, “rasel atletik”, “serđo takini”…. Takođe, ugovorima je bila predviđena zabrana akcijskih prodaja i drugih oblika povoljnije prodaje, bez prethodnog odobrenja prodavca, odnosno “En sporta”.

Sve to pokazuje da na tržištu sportske opreme ne samo da nije bilo nikakve konkurentne borbe učesnika, već su se cenovnici i svi uslovi prodaje diktirali iz jednog centra. Iz firme “En sport”, prema tipskim ugovorima koje je ona sklapala sa maloprodajom, trgovci nisu smeli da izađu na tržište sa cenama nižim od dogovorenih. A to im je bilo zabranjeno i tokom akcijskih sniženja. Trgovci sportskom opremom mogli su da smanje sopstvenu zaradu, a da kroz veći promet više zarade, ali ni to im “En sport” nije odobravao. Dozvoljena je bila tzv. preporučena, odnosno dogovorena cena, ali ne i minimalna.

 

Tags:

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *