Info 24 – Dačić: U Srbiji neko treba da kreira novi Memorandum ili Načertanije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da nije stavljena tačka na probleme na Balkanu, kao i da su regionalni konflikti mogući dok postoje uzroci tih problema.

“Da li su otklonjeni problemi zbog kojih su izbili ratovi na Balkanu? Nisu. Ovo je samo intermeco između nekih novih sukoba, ne zbog Srba, već zbog nerešenih pitanja na Balkanu. Ako velike sile to ne shvataju, one prave problem, vrtećemo se u krug”, rekao je Dačić.

Govoreći o pritiscima velikih sila na zemlje koje nisu priznale Kosovo, Dačić je pomenuo SAD, Veliku Britaniju i Francusku.

“Ne mogu da kažem da su nam to prijatelji, nek izvini predsednik Aleksandar Vučić, oni rade protiv naših interesa. Mogu da ih poštujem kao partnere, ali daleko od toga da su prijatelji. S druge strane, Rusi jesu naši prijatelji, naša braća”, rekao je Dačić.

On je naveo da neki smatraju da, samim tim što je neko iz State Departmenta, SAD može da diktira uslove u Srbiji.

“Amerika će da analizira našu vojnu saradnju sa Rusijom. Ako nešto imaju da nam kažu, neka dođu predsednik SAD-a Donald Tramp ili američki državni sekretar Rex Tillerson pa neka kažu, neću da slušam da mi to govori pomoćnik američkog sekretara Brajan Hojt Ji, on može kod mog pomoćnika, zamenika…”, kaže Dačić.

On je dodao da je za Srbiju jedino rešenje da se razgovara sa američkim predsednikom i sa novom administracijom, jer State Department to nikada neće pokrenuti sa mrtve tačke.

Dačić je rekao da je prošlo 10 godina, a Kosovo nije zaokružilo nezavisnost i neće je zaokružiti dok je Srbija ovakva kakva jeste, sa ovakvom vlašću, dok god neće da pravi kompromise na štetu svoje države.

“Rusija neće dozvoliti da Kosovo postane član UN, jer ima pravo veta”, napomenuo je Dačić.

Dačić smatra da u Srbiji neko treba da kreira novi memorandum ili načertanije, dodajući da to nema veze sa deklaracijom o očuvanju srpskog naroda, jezika i kulture koju pripremaju Srbija i Republika Srpska.

Govoreći o odnosima u regionu, Dačić je ukazao da Srbi u Sloveniji nemaju status nacionalne manjine, da su Srbi u Hrvatskoj nekada bili konstitutivan narod, a da su Hrvati sada problem za BiH.

On je rekao da se u Crnoj Gori trećina stanovništva izjašnjava kao Srbi, ali da u toj zemlji nema nijednog Srbina na funkciji.

 

Tags: ,

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *