VUČIĆ U HAVANI: Ponosni smo na prijetljstvo Srbije i Kube, želimo najbliže moguće odnose

Predsednik Srbije Aleksandar Vueia sastao se danas popodne u Havani sa predsednikom Narodne skupštine Kube Estebanom Lasom Ernandesom, sa kojim je razgovarao o saradnji dveju zemalja.

Vučić je istakao da je Kuba uvek prema Srbiji iskazivala izrazito prijateljski stav, kao i da je i Srbija uvek podržavala Kubu i da će obe nastaviti tako da se ponašaju, s tim što će akcenat u budućnosti staviti na unapređenju ekonomske saradnje.

– Sutra ću imati susret sa predsednikom Kube Raulom Kastrom i verujem da će to dodatno unaprediti naše odnose, dodatno ojačati poziciju zemlje ukupno među karipskim zemljama, među kojima u najvećem broju u budućnosti možemo da očekujemo podršku i po pitanju Kosova i po drugim pitanjima – rekao je Vucić srpskim novinarima u Havani.

On je podsetio da je ovo, u svojstvu predsednika Republike, ali i kao premijera, njegova prva poseta latinoameričkim državama. Kako je naveo, na Kubi nije sam već su sa njim i trojica ministara – zdravlja Zlatibor Lončar, privrede Goran Knežević i poljoprivrede Branislav Nedimović, i gradonačlenik Beograda Siniša Mali, što govori o širokom dijapazonu razgovora koji se vode tome šta želimo u budućnosti od odnosa sa Kubom.

 – A želimo najbliže moguće odnose – istakao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Kuba je uvek pokazivala izrazito prijateljski stav prema našoj zemlji i kada je to bilo najteže, Srbija je uvek glasala za podršku Kubi da ne budu pod blokadom.

– Tako ćemo nastaviti da se ponašamo. I jedne i druge karakteriše borba za očuvanje nezavisnosti, suverenosti i teritorijalne celovitosti. Ono na čemu mora da se radi je dalje razvijanje ekonomskih odnosa –  naglasio je Vučić.

– Svaki čovek u Srbiji je čuo za Kubu, pa do predstavljanja i govora na Univerzitetu i susreta sa predsednikom skupštine, koji je iskreni prijatelj Srbije, saborac Raula i Fidela Kastra – zaključio je Vučić.

Predsednik Vučić je istakao da je ova poseta Kubi njegova prva poseta regionu Latinske Amerike od stupanja na dužnost, što predstavlja potvrdu naše posvećenosti daljem jačanju tradicije prijateljkih odnosa dveju zemalja i spremnosti za održavanje pozitivne dinamike bilateralnog političkog dijaloga, navedeno je u saopštenju.

On je izrazio zahvalnost kubanskoj strani zbog njene pozicije povodom Kosova i Metohije, kao i na principijelnom zalaganju za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica Ujedinjenih nacija.

Predsednik Vučić je istakao zainteresovanost Srbije za povećanje obima trgovinske razmene, polazeći od brojnih potencijala za saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, biotehnologije i genetskog inženjeringa, turizma, građevinarstva i energetike, imajući u vidu privredne reforme koje je započela Kuba, a koje otvaraju prostor stranim investicijama i trgovinskoj saradnji.

Predsednik Nacionalne skupštine Ernandes pozdravio je dinamičnu interparlamentarnu saradnju, koja je doprinela unapređenju sveukupnih odnosa Republike Srbije i Republike Kube

– Kuba je iskreni prijatelj Srbije i naši diplomatski odnosi traju već 75 godina – istakao je Ernandes.

Predsednik Vučić je rekao da će Srbija u Ujedinjenim nacijama, kao i svim ostalim međunarodnim organizacijama, i dalje pružati podršku Kubi.

– Ponosni smo na naše prijateljstvo i verujem da će ova poseta unaprediti i našu ekonomsku saradnju – zaključio je predsednik Vučić. Predsednik Srbije boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Kubi, kojoj, sudeći po vodećim nacionalnim medijima, zvanična Havana pridaje veliku pažnju.

Vučić je posetu počeo ranije danas posetom Fabrici cigara Kohiba, jednog od kubanskih nacionalnih brendova.

Posle razgovora u parlamentu, srpski predsednik će na Univerzitetu Havana održati predavanje na temu “Srbija u Evropi – čuvar nezavisnosti i suvereniteta”.

Na današnjoj agendi je i poseta specijalnoj razvojnoj zoni luke Marijel. U poseti Havani predsednika Srbije, inače, prate ministri privrede Goran Knežević, poljoprivrede Branislav Nedimović i zdravstva Zlatibor Lonear, kao i gradonaeelnik Beograda Siniša Mali.

Vučić se sutra sastaje sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom, na čiji poziv i boravi u poseti. Za petak je predviđen i obilazak kubanskog Centra za genetski inženjering i biotehnologiju, kao i plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Vučić će sutra posetiti i Memorijalni kompleks posvećen nacionalnom heroju Hoseu Martiju.

Prema njegovim rečima, delegaciji je priređeno izuzetno gostoprimstvo, delegaciju su vodili u nauspešnije kubanske fabrike.

Vučić je naglasio da i njegova zemlja pruža jednaku podršku Kubi i da se nada da će se međusobni odnosi saradnje u budućnosti proširiti.

Najavio je i finansijski doprinos kao pomoć otklanjanju štete koju je prouzrokovao uragan “Irma” i založio se za povećanje saradnje i veće prisustvo srpskih investicija na Kubi, prenose kubanski mediji.

 -Imamo dosta prostora za unapređenje naše saradnje – podvukao je Vučić. Predsednik Srbije je posetio i Univerzitet Havana gde je održao predavanje na temu “Srbija u Evropi – čuvar nezavisnosti i suvereniteta”.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *