Info 24 – Vučić danas u poseti Raulu Kastru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nastavku posete Kubi sastaće se danas u Havani sa predsednikom Kube Raulom Kastrom, saznaje redakcija portala Info 24.

Kako prenosi Prensa Latina, Vučić je juče održao predavanje studentima na Univerzitetu Havana istakavši da je cilj Srbije da ojača prijateljske veze i saradnju sa Kubom.

Vučić je u predavanju kojem je prisustvoavo i prvi potpredsednik Kube Migel Dijas Kansel rekao da dve zemlje i dva naroda dele uverenje u važnost nezavisnosti, suvereniteta i slobode.

Vučić je izrazio divljenje Srba prema istorijskom lideru kubanske revolucije Fidelu Kastru kao i osećaj tuge pred vešću o njegovom fizičkom odlasku, “jer je on bio simbol za sve ljude koji vole slobodu i suverene i nezavisne države koje štite svoj teritorijalni integritet”, prenosi agencija Prensa Latina.

Vučić je pomenuo i nepravedno nametnute sankcije Kubi i potvrdio podršku Srbije toj zemlji u borbi protiv ekonomske blokade SAD.

On je izrazio uverenje da će njegova poseta Kubi podstaći konkretne korake u saradnji dve zemlje u oblasti zdravstva, ekonomije, trgovine, turizma, poljoprivrede i drugih oblasti.

Vučić je juče obišao i izložbu fotografija posvećenu spoljnoj politici Kubanske revolucije i njenom lideru Fidelu Kastru u Međunarodnom pres centru u Havani, gde ga je dočekao generalni direktor odeljenja za štampu i komunikacije kubanskog Ministarstva spoljnih poslova Alehandro Gonsales Galijano.

“Bolji svet je moguć, zahvaljujući tebi, Fidele”, napisao je Vučić u Knjizi utisaka.

Fidel Kastro je nestao fizički, ali je i dalje veoma prisutan u Srbiji i veoma popularan i poznat, rekao je.

Zvanične susrete Vučić je počeo sastankom sa predsednikom parlamenta Estebanom Lasom kome je, kako je rekao, preneo zahvalnost zbog podrške parlamentu Srbije na međunarodnim forumima u odbrani suvereniteta i teritorijalnog ingeriteta, primetivši da Srbija čini to isto kada je u pitanju Kuba.

Vučić je najavio finansijsku podršku Kubi u otklanjanu štete izazvane uraganom Irma i založio se za jačanje međusobne saradnje i veće prisustvo investitora iz Srbije na Kubi.

“Srbiju smatramo prijateljskom zemljom koja nam je uvek pružala podršku u borbi protiv nepravedne ekonomske, finansijske i trgovinske blokade koje su Kubi nametnule SAD”, rekao je Laso.

On je kazao i da Kuba podržava teritorijalni integritet Srbije i poželeo Srbiji uspeh u nastojanju da postane članica EU, prenela je Prensa Latina.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *