Info 24 – Hapšenje radnika “Krušika” iz Valjeva zbog krađe i prodaje eksplozivnog materijala

Nakon hapšenja trojice muškaraca u Valjevu zbog pokušaja preprodaje eksplozivnih materija iz vojne fabrike znaće se  šta je tačno ukradeno iz „Krušika“, znaće se motiv, ali i razmere opasnosti, saznaje redakcija portala Info 24.

MUP Srbije i dalje nije saopštio detalje hapšenja u spektakularanoj policijskoj akciji u petak na parkingu kod nove valjevske pijace, kao ni identitet dvojice radnika „Krušika“ i treće osobe kojoj su nameravali da prodaju za sada nepoznatu količinu i vrstu eksplozivnih materija, prethodno ukradenih iz skladišta vojne fabrike.

– Ukoliko su u pitanju štapini, koji su samo sredstvo koje služi za paljenje eksplozivnih punjenja, njima, prilikom eksplozije, nije moguće pričiniti veću materijalnu štetu. Štapini se, na primer, često koriste za nelegalni ribolov, kada posle njihove detonacije omamljena riba ispluta na površinu. Ako su u pitanju detonatorske kapisle, koje se na primer koriste u kamenolomima, ni one same bez dinamita ne mogu da prouzrokuju veću štetu na objektima. Međutim, ako je u pitanju plasticifirani eksploziv, onda to poprima mnogo ozbiljnije razmere – priča za izvor upućen u tematologiju istrage.

Iako nije zvanično potvrđeno, gotovo je izvesno da je policija imala operativna saznanja o pokušaju preprodaje eksplozivnih materija, pošto je, kako su ispričali i mnogobrojni očevici, uhapšenima napravila “sačekušu” na parkingu u ulici Selimira Đorđevića.

Sve se, naime, dogodilo za nekoliko sekundi kada je nekolicina pripadnika policije maskirana fantomkama presrela trojicu muškaraca u automobilima kragujevačkih i lozničkih tablica, izvukli ih iz vozila, pretresli, oduzeli eksplozivne materijale i stavili lisice na ruke.