header ad banner

Info 24 – Miler Vučiću: Odluka o proširenju do kraja marta

Ruski Gasprom trebalo bi do kraja marta sledeće godine da donese odluku da li će učestvovati u proširenju srpskog gasnog skladišta Banatski Dvor, redakcija portala Info 24.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je, na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Upravnog odbora “Gasproma” Alekseja Milera, Miler izneo čvrsto uveravanje da će ta kompanija do kraja marta doneti investicionu odluku o proširenju gasnog skladišta Banatski dvor.

Ističući da je to dobra vest za građane Srbije, Antić je precizirao da je proširenje tog gasnog skladišta moguće sa sadašnjih 450 na 750 miliona kubnih metara gasa, u prvoj fazi, uz mogućnost proširenja, kako kaže Antić, i do jednog miliona.

“Danas smo imali razgovore koji su od suštnskog uticaja za budućnost i bolji život u Srbiji. Razgovarali smo o snabdevanju gasa, jer smo u proteklih nekoliko godina, usled povećane ekonomske aktivnosti u Srbiji, dramatično povećali potrošnju gasa”, rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, potrošnja gasa 2012. godine bila je 1,2 milijarde metra kubnog gasa, a ove godine, kako je najavio, biće više od dve milijarde, što, dodaje Antić, nameće potrebu da razgovaramo o novim kapacitetima gasno-transportnim sistemima.

“Ukoliko se bude razvijao krak koji je nastavak turskog toka kroz Bugarsku ka centralnoj Evropi, Srbija je bez ikave dilema spremna da bude deo tog projekta. Mi smo spremni da radimo sa našim partnerima iz Gasproma na razvoju tog projekta”, istakao je Antić.

Ministar je naveo da će predsednik Vučić o tome detaljno razgovarati 19. decembra u Moskvi kada će se zvanično sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Antić je ocenio da Srbija, zbog nove ekonomske politike koja zahteva nove količine gasa, već dugo traži alternative kao što je interkonektor sa Bugarskom koji treba da Srbiju dovede u kontakt sa Južnim gasnim koridorom, istakao je da ovaj region nema ozbiljnih alternativa ruskom gasu.

redakcija portala Info 24

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *