header ad banner

Info 24 – Useljavanje izbegličkih porodica u Beogradu ; Većinu izbegličkih stanova nelegalno zaposela druga lica

U Ustaničkoj ulici broj 244 g i 244 đ počele su pripreme za useljavanje izbegličkih porodica u stanove dobijene u javnom postupku po rešenju Komisije za izbor korisnika, saznaje redakcija prtala Info 24.

Time ove porodice posle dugog niza godina konačno rešavaju svoje stambeno pitanje. Većina porodica su veoma ugrožene, imaju bolesnog člana, nekog poginulog u ratu, dete sa posebnim potrebama ili člana kome je oduzeta radna sposobnost.

Deo stambenih jedinica su nasilno i nelegalno zaposela druga lica, uglavnom interno raseljena kojima su kuće onbnovljene, zbog čega su pokrenuti postupci iseljenja kako bi porodice sa rešenjem, koje godinama čekaju i plaćaju kiriju, mogle da dođu do svog krova nad glavom.

Komesarijat za izbeglice i migracije u Srbiji sprovodi Regionalni stambeni program na koji mogu da se prijave sve izbeglice i bivše izbeglice sa dodelu stambenih rešenja. Samo u Beogradu već je podeljeno 69 seoskih kuća, uručeni ugovori za dodelu 302 paketa građevinskog materijala, započeta gradnja 270 ustanova u Kamendinu a u decembru očekuje se useljenje prvih stanara i u 235 stanova u naselju Ovča.

Svako od izbeglica može da konkuriše i dobije svoj krov nad glavom što je i glavni cilj Regionalnog stambenog programa. Istovremeno, niko nema pravo da nasilno obija i godinama bespravno boravi u stanu koji mu ne pripada, sprečavajući time one koji su strpljivo i predugo čekali da se posle mnogo godina izbeglištava konačno skuće.

Komesarijat je spreman da ponudi privremeni smeštaj onima koji moraju da napuste zaposednute stanove u Ustaničkoj ulici, a nalaze se u upotrebi.

redakcija Info 24

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *