Info 24 – Brnabić na Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope ; Snažna podrška Srbiji od Mađarske i Kine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je na Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Budimpešti sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom kao i sa premijerom NR Kine Li Kećiangom, sazanje redakcija portala Info 24.

U razgovoru sa premijerom Vlade Mađarske  ocenjeno je da je potrebno još više unaprediti ekonomsku saradnju dve zemlje.

“Pored infrastrukture i saobraćaja, oblasti kojima treba da nastavimo da unapređujemo saradnju su energetika, poljoprivreda i vodoprivreda, telekomunikacija, bankarstvo, kao i banjski turizam i preogranična saradnja”, naglasila je Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije je istakla da su dobrodošla veća mađarska ulaganja i učešća iz te zemlje u zajedničkim projektima, obzirom da je Srbija merama fiskalne konsolidacije i sveobuhvatne reforme, još iz predhodnog perioda, uspela da kreira povoljno i stimulativno okruženje, značajno sigurnije za investitore.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Stabilnost i uspešan razvoj odnosa Srbije i Mađarske u obostranom su i prioritetnom interesu” , zaključili su u razgovoru Brnabić i Orban.

 

 

 

 

 

 

 

Brnabić se zahvalila mađarskom premijeru na kontinuiranoj podršci procesu evroske integracije Srbije.

U razgovoru sa premijerom Vlade NR Kine, ocenjeno je da su politički odnosi Srbije i Kine izvanredni i karakteriše ih sveobuhvatno strateško partnerstvo.

“Veoma smo ponosni na trilateralni projekat modernizacije železničke pruge Beograd – Budimpešta, koji je za Srbiju najvažniji infrastrukturni projekat. To vidimo kao početak kompletiranja celokupne železničke mreže Srbije” , naglasila je Brnabić u razgovoru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Članstvo u Evropskoj uniji ključni je spoljnopolitički cilj Srbije, a Srbija je u potpunosti opredeljena za nastavak i produbljivanje saradnje sa Kinom u svim oblastima”, izjavila je predsednica Vlade. “Nedvosmislena podrška Kine po pitanju Kosova i Metohije, a posebno sprečavanju tzv.”Kosova” da postane član UNESKO, potvrda su tradicionalnog prijateljstva dve zemlje i dva naroda”, istakla je Brnabić i dodala da Srbija dosledno podržava politiku “jedne Kine”.

Ukupna vrednost zajedničkih projekata Srbije i Kine u ovom trenutku iznosi 6 milijardi dolara. Najveća investicija u domaćem energetskom sektoru u poslednje tri godine je izgradnja novog bloka TE Kostolac B3, koji je započet polaganjem kamena temeljca.

Pored energetskih i infrastukturnih projekata, Srbija i Kina razvijaju saradnju i u drugim oblastima. Jedan od glavnih prioriteta Srbije je projekat industrijskog parka Borča, u kojem se očekuju velika kineska ulaganja.

“Posebno nas raduje što će uskoro u Pekingu biti potpisan ugovor o otvaranju Srpskog kulturnog centra u Umetničkom distriktu 798, kao i što skorije otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu”, naglasila je Ana Brnabić.

Najveće zadovoljstvo postignuto na Samitu je potpisivanje Memoranduma o razumevanju o saradnji na Projektu Beograd – Budimpešta, kao i otpočinjanje radova na tom projektu.

redakcija Info 24