Info 24 – Na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, objavljen tender za rekonstrukciju pruge Budimpešta – Beograd

Premijer Mađarska Viktor Orban istakao je danas, na otvaranju 6. Samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Budimpešti, da je saradnja sa Pekingom važna za razvoj Evrope, te je najavio da će danas biti objavljen tender za rekonstrukciju pruge Budimpešta-Beograd, saznaje redakcija portala Info 24.

Orban je u obraćanju ukazao da je nekada Evropa bila potrebna za modernizaciju Kine, a da je sada nastupio period kada je za razvoj Evrope neophodno da u njemu učestvuje istok sa svojom tehnologijom i finansijama.

“Od uspeha te saradnja zavisiće i uspeh cele Evrope, a od koje će profitirati cela EU”, podvukao je Orban.

Mađarski premijer najavio je da će danas biti objavljen tender za rekonstrukciju železničke pruge između Budimpešte i Beograda.

“Ovo je prvi važan projekat koji je uspostavljen u saradnji Kine sa zemljama članicom EU i kandidatom za prijem u članstvo unije.  Stvoriće mogućnosti da se dođe sa evropskog dela mora do kopna u centralnoj Evropi”, objasnio je Orban.

Na Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, u Budimpešti učestvuje i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić. Ona će prisustvovati otvaranju ekoknomskog, trgovinskog i finansijskog foruma Kina – zemlje Centralne i Istočne Evrope i obratiće se na plenarnoj sesiji na kojoj učestvuju predsednici vlada zemalja učesnica Samita.

Tokom prvog dana Samita očekuje se potpisivanje ugovora o nastavku strateške saradnje Srbije I NR Kine, konkretno komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji autoputa E – 763, Preljina – Požega, između Republike Srbije,  “Puteva Srbije” i Communications Construction Company Ltd., zatim potpisivanje Protokola između Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin NR Kine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS o inspekciji, karantinu i veterinarskim sanitarnim zahtevima za izvoz goveđeg mesa iz Srbije u Kinu. Na marginama Samita očekuje se potpisivanje još nekoliko sporazuma.

Predsednica Vlade Ana Brnabić na Samitu će imati i odvojene biletarne susrete sa predsednikom Vlade Estonije Jurijem Ratasom i sa predsednicom Vlade Poljske Beatom Šidlo.

redakcija Info 24