Info 24 -Valjevo i Kraljevo u problemu zbog dugovanja prema EPS-u.Hrvatski HEP novi dobavljača ?

Valjevo i Kraljevo nalaze se u nezgodnoj situaciji. Naime, oba grada Elektroprivredi Srbije (EPS) duguju pozamašne iznose za javnu rasvetu. Ne može se sa sigurnošću utvrditi visina dugovanja jer iz gradova i EPS-a izlaze s različitim podacima. Tako za Kraljevo, u skladu sa rasponom iznosa koje spominju stranke u sporu, možemo naslutiti da se radi o vrednosti između 130 i 390 hiljada evra, saznaje redakcija portala Info 24.

Međutim, s obzirom na to da je već nekoliko godina u Srbiji na snazi liberalizacija tržišta snabdevanja električnom energijom, spomenuti gradovi se mogu odlučiti i na druge dobavljače. Grad Kraljevo je raspisao konkurs na koji se pored EPS-a javila i Hrvatska elektroprivreda (HEP). Jedina valjana ponuda je bila ona od HEP-a, dok ju je EPS, kako tvrde iz grada, namerno “promašio” za nešto više od 300 evra. Valjda zato jer znaju da se novi ciklus javna nabavke ne može sprovoditi dok se ne podmire postojeća dugovanja.

Krivica je Elektroprivrede Srbije što nije dobila posao na javnom tenderu za nabavku električne energije za javnu rasvetu u Kraljevu, izjavio je gradonačelnik tog grada Predrag Terzić.

On je podsetio da je na tenderu raspisanom u junu Hrvatska elektroprivreda (HEP) bila jedini konkurent Elektroprivredi Srbije.

Iako je procenjena vrednost od 66.666.667 dinara bila javno iskazana, JP EPS Srbije dalo je ponudu u iznosu od 67 miliona dinara, odnosno 333.333 dinara višu od procenjene vrednosti, zbog čega njihova ponuda nije mogla da bude uzeta u razmatranje, pojasnio je gradonačelnik Kraljeva.

„Kao jedina validna, prihvaćena je ponuda HEP u iznosu 66.245.000 dinara. Da je EPS dao ponudu koja je i do pet odsto viša u odnosu na ponudu HEP, imali su mogućnost da se pozovu na klauzulu zaštite domaćih proizvođača i oni bi dobili posao“, rekao je Terzić.

On je postavio pitanje da li je 66 miliona dinara malo i da li je loš posao napraviti ugovor sa likvidnim potrošačem kao što je Grad Kraljevo i prokomentarisao da je potez EPS u neskladu sa ekonomskom, ali i elementarnom logikom.

On je dodao da su u ponudi EPS i HEP napravljene iste greške, obe su adresirane na JP Direkcija za planiranje i izgradnju, iako preduzeće pod tim nazivom u Kraljevu ne postoji već godinu dana, odnosno javnu nabavku je sprovelo JP za upravljanje građevinskim zemljištem.

„Da li se radi o slučajnosti ili je, možda, ponudu pisao neko ko je u dosluhom sa drugom firmom, ili je to radilo isto lice, ne znam, ali tvrdim da grad Kraljevo nije odgovoran zbog toga što je nabavku dobio HEP“, rekao je Terzić.

On je dodao i da je dug Kraljeva prema EPS 14 miliona dinara, a ne 45 miliona kako je objavljeno u nekim medijima i da će grad taj dug isplatiti iz budžeta za narednu godinu, pošto je rebalans za ovu već završen, a ta sredstva nisu planirana.

Što se tiče problema zbog nesprovođenja ugovora sa HEP, do čije realizacije ne može da dođe dok dug EPS ne bude izmiren, terzić je rekao da za sada nema penala, ali da probleme – očekuje.

redakcija Info 24