header ad banner

Info 24 – Vučić u školi “Mileta Nikolić” Aranđelovac : Onoliko koliko želite da budete poštovani, pokažite poštovanje prema drugim

Posle vršnjačkog nasilja i snimaka koji su uznemirili Srbiju, predsednik Aleksandar Vučić posetio je u Aranđelovcu Tehničku školu “Mileta Nikolić”. “Moja je molba da onoliko koliko želite da budete poštovani pokažete poštovanje prema drugima i molim vas da budete vredni i marljivi” rekao je predsednik učenicima, saznaje redakcija portala Info 24.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa učenicima Tehničke škole “Mileta Nikolić” u Aranđelovcu istakao prednosti dualnog obrazovanja i poručio im da budu vredni i marljivi, jer su bogati onoliko koliko znaju, ali i koliko prijatelja imaju.

Kako je rekao, škola “Mileta Nikolić” u Aranđelovcu je dobra škola, sa više od 700 đaka u kojem se razvija sistem dualnog obrazovanja.

“Beskrajno sam srećan i nisam znao da to ovde tako izgleda, da u okviru prvih programa za dualno obrazovanje postoje oni koji uče za zavarivače, strugare… Ima smerova od elektrotehničara do mašinaca, zanatlija”, rekao je Vučić.

Podvukao je da su mu u školi preneli da je prvi put posle 20 godina veće interesovanje za neke smerove.

“Zadovoljan samo što sam video mlade ljude koji hoće da rade i na takav način vide svoju budućnost”, poručio je predsednik.

Najavio je da će škola u Aranđelovcu imati dodatnu podršku države, koja će se potruditi da nabavi nove mašine, kako bi imali bolje uslove za rad.

Vučić je đacima poručio da nije došao da im drži pridike, već da im kaže da treba da budu marljivi, da uče i stiču znanja i veštine, ali i da poštuju svoje prijatelje.

“Uvek ste bogati onoliko koliko znate, jer, znanje niko ne može da vam oduzme, ali i onoliko koliko imate drugara i prijatelja”, ukazao im je predsednik.

Kako im je rekao, potrebno im je prijateljstvo, jer se ne može računati samo na porodicu, koja jeste oslonac, već se moraju oslanjati na drugove.

“Moja je molba da onoliko koliko želite da budete poštovani pokažete poštovanje prema drugima i molim vas da budete vredni i marljivi”, rekao je Vučić.

Ponovio je da se sistem dualnog obrazovanja razvija u Tehničkoj školi, te da je jedan od problema što nemamo dovoljno zanatlija.

Istakao je da su prednosti dualnog obrazovanja prepoznale i domaće i strane kompanije u Srbiji, koje traže kadrove.

“Kod nas je zanatlija sve manje i sve što imamo, sve dobije posao. Za izgradnju puta Levosoje – Srpska kuća uvozili smo Albance da nam rade, jer nismo imali svoje. Molim vas da budete hrabri u smislu ciljeva, volje i želje da uspete, da brinete o drugima, a onda ćemo samo da slavimo uspehe ove škole”, zaključio je predsednik Srbije.

“Sačuvati dobar ljudski odnos i za drugove”

Predsednik je zamolio učenike da dobar ljudski odnos održe i sačuvaju ga ne samo za ukućane, nego i za svoje drugove.

U toj se školi, naime, nedavno dogodilo vršnjačko nasilje, a Vučić je rekao da ponekad nije loše da vidimo koliko nas to pogodi, a užasno je onome kome se dogodi.

“Nemate dovoljno vremena uvek da razgovarate s decom, društvene mreže i rijaliti deci poručuju da je sve to u redu, ali jasno je da moramo da razgovaramo što više. Tek sam sad saznao da su danas u razgovoru u učionici sedeli i žrtva nasilja i učesnici, ali sam im poručio da moraju da računaju na prijatelje i da ih čuvaju, devojčice posebno”, preneo je Vučić novinarima.

Kako je rekao, veruje da su ovi dečaci i devojčice to razumeli, a zahvalan je i osoblju škole, nastavnicima, psihologu, ljudima koji se bore za tu decu.

“To se, inače, dešava deci u školi, dešavalo se generacijama, i u mojoj je tako bilo, ali gledao sam statistike, ne dešva se kod nas onakvo nasilje kao u nekim drugim zemljama. Divim se roditeljima Biljane koji su to uspeli da izdrže gurajući ćerku. Zato sam i rekao kad god nekome nešto učinite pomislite da li biste voleli da to neko vama priredi”, poručio je.

Kako je primetio, dobro je što nekada ogoljeno o tome govorimo i to tako vidimo, jer onda možemo da reagujemo i onda je poruka da neko sledeći kome bi to palo na pamet, odustane od pokušaja da učini nasilje.

Dodao je da sada imamo po novom zakonu veću odgovornost roditelja i nastavnika, ali, kako je poručio, pre svega moramo da razgovaramo više međusobno.

Zato, nije loše što se iz takvih slučajeva može preduzeti nešto u smislu prevencije i dođe se do kazni za one koji su u nasilju, i to tako da nešto slično ne smete da ponovite.

“Molim vas zato da tu vrstu dobrog ljudskog odnosa koji sam osetio u razgovoru u ovoj školi sačuvate ne samo za svoju porodicu nego za svoje drugare”, rekao je Vučić i poručio đacima škole da pozdrave drugare i budu vredni i marljivi i “bićete mnogo uspešniji od nas”.

Snimak maltretiranja petnaestogodišnje učenice u aranđelovačkoj školi uznemirio je javnost 8. novembra, međutim, nasilje se dogodilo još 13. oktobra, a škola je obaveštena 12 dana kasnije. Zbog lažnih Fejsbuk profila i spornih fotografija, dve devojčice i jedan dečak u učionici su fizički i verbalno maltretirali svoju drugaricu.

Više javno tužilaštvo u Kragujevcu podnelo je zahtev za pokretanje pripremnog postupka sudiji za maloletnike Višeg suda u Kragujevcu.

redakcija Info 24

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *