header ad banner

Info 24 – Brisel : Susret Ane Brnabić i Federike Mogerini

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je danas u Briselu izjavila da je uverena uspeh “nove faze dijaloga Beograd-Priština”, ali je podvukla da “politički mora ostati zaštićen tok” te nove faze da bi se “zajamčio prostor za dogovore”, saznaje redakcija portala Info 24.

Federika Mogerini je to rekla na konferenciji za štampu s predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i evropskim komesarom Johanesom Hanom, posle zasedanja Saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija.

Ona je podvukla da ne želi ništa da kaže o tome kad bi mogao biti potpisan pravno obavezujući dogovor Beograd-Priština o normalizaciji odnosa, ali je istakla da su za Dijalog ključni ustanovljenje Zajednice srpskih opština (ZSO) i sprovođenje postignutih dogovora, a naročito dogovora o energetici.

Visoka predstavnica EU i premijerka Brnabić su naglasile da je za napredak Srbije na putu ka Uniji važna normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kao i regionalna saradnja, a ukazale su na značaj unutrašnjeg dijaloga o Kosovu koji je pokrenuo srpski predsednik Aleksandar Vučić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ana Brnabić je rekla da je “Vučić hrabro pokrenuo” unutrašnji dijalog o Kosovu, dodavši da to nije političko pitanje oko kojeg bi se sporile političke stranke u Srbiji, već pitanje od nacionalnog političkog značaja.

Brnabić je zato pozvala i Prištinu da krene u primenu dogovora o Zajednici srpskih opština kao ključnom uslovu za uspeha dijaloga i normalizacije odnosa s Beogradom.

Federika Mogerini je naglasila da je ključ za dalji uspeh Dijaloga i “novu fazu” politička volja obe strane, a stavila je do znanja da je unutrašnji dijalog u Srbiji o Kosovu vrlo važan i da je to bitno za evropsku perspektivu obe strane, jer vodi regionalnoj saradnji, pomirenju i okretanju budućnosti uključivanjem u EU.

redakcija Info 24

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *