Info 24 – Epidemija malih boginja u Beogradu

Gradski zavod za javno zdravlje će prijaviti Institutu za javno zdravlje “Batut” slučajeve obolevanja od malih boginja u Beogradu. Uskoro odluka o epidemiji, saznaje redakcija portala Info 24.

Neki mediji preneli su ranije danas vest da će danas ili sutra na teritoriji Beograda biti proglašena epidemija malih boginja. Međutim, kako saznajemo, u ovom trenutku Gradski zavod je obavestio “Batut” o slučajevima obolevanja od malih boginja, a “Batut” po proceduri nakon dobijene dokumentacije registruje epidemiju.

Nakon toga i procene celokupne situacije epidemiju proglašava Ministarstvo zdravlja.

Prema aktuelnim podacima, u Srbiji su registrovana 64 slučaja obolevanja od malih boginja. Najmlađa među obolelima je beba od tri meseca, najstrija osoba ima 48 godina. U Beogradu je obolelo četvoro, dvoje mlađe od pet godina, a dvoje je strijie od 20. U preko 90 odsto zaraženih je nevakcinisano ili nepotpuno vakcinisano.

Treba napomenuti da su male boginje, “morbile”, izuzetno zarazne i s dugim periodom inkubacije, te da ih samo jedna zaražena osoba može preneti mnogima s kojima je bila u kontaktu, zbog čega se s velikom pažnjom prati ceo ovaj slučaj.

Blic je ranije pisao da će u Beogradu biti proglašena epidemija malih boginja danas, a agencija Beta je takođe javila da se to može očekivati danas, ili najkasnije sutra.

redakcija Info 24.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *