Info 24 – Ružić : Srbija je otvorena za saradnju i razmenu iskustva

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је јуче у Тирани на састанку са министарком јавне управе у Влади Црне Горе Сузаном Прибиловић да је реформа јавне управе од кључног значаја за процес ЕУ интеграција, јер обезбеђује администрацију која подржава економски раст ефикасним пружањем услуга привреди, али и грађанима, сазнаје редакција портала Инфо 24.

Ружић је рекао да су све земље региона на истом, европском путу и настојимо да наше администрације реформишемо тако да, оне, попут управа у европским земаљама, буду сервис грађана и привреде. „Наше јавне управе су сличне и мање-више пролазимо кроз исте процесе и промене, зато разменом знања и искустава можемо допринети унапређењу администрација свих земаља у региону“ рекао је министар и додао да је посебно значајна међусобна подршка у процесу европских интеграција и заједнички наступ према  ЕУ.

За достизање ефикасније јавне управе, важно је оснаживати међуопштинску сарадњу, истакнуто је на састанку два министра који су, поред тога, нагласили и важност даљег развоја еУправе коју мора да прати и одговарајућа безбедност електронског пословања.

У наредном периоду договорено је подршка Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије црногорском министарству надлежном за послове управе у области рационализације, будући да се тај процес успешно приводи крају у Србији.

Министар Ружић борави у Тирани поводом осмог састанка министара надлежних за послове јавне управе из земаља Западног Балкана у својству чланова Управног одбора Регионалне школе за јавну управу (РеСПА), на коме је представник Европске Комисије Бернард Брунет рекао је да је ЕК посвећена РеСПА-и, “али не само као институцији, већ оличењу регионалне сарадње коју РеСПА представља. На састанку је истакнуто да је реформа јавне управе на Западном Балкану веома захтеван посао који изискује значајне ресурсе и искрену полтичку подршку и посвећеност.

Чланови Управног одбора РеСПА-е усвојили су Годишњи извештај и буџет за наредну годину. На крају састанка, Босна и Херцеговина је преузела председавање РеСПА-ом од Републике Албаније у званичној церемонији примопредаје РеСПА заставе.

Током боравка у Тирани министар Ружић разговараће на билатералним састанцима и са министрима надлежним за јавну управу из Босне и Херцеговине и Македоније, а током сутрашњег дана  састаће се и са потпредседницом Владе Албаније Сенидом Меси.

редакција Инфо 24

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *