Info 24 – “Industrijalizacija” Petra Lubarde proglašena za kulturno dobro

У складу са Законом о културним добрима Музеј савремене уметности у Београду прогласио је 31. октобра слику “Индустријализација” Петра Лубарде за културно добро, сазнаје портал Инфо 24.

На основу решења о проглашењу културног добра слика ће бити уписана у регистар културних добара Музеја, као и у централни регистар културних добара за Републику Србију који се води код Народног музеја у Београду.

Процедура да се слика „Индустријализација“ прогласи за културно добро покренута је 5. септембра 2017. године, након што је стручни тим Музеја 19. јуна 2017. године на иницијативу Министарства културе и инфомисања, а знатно пре појављивања сензационалистичких натписа у једном медију, извршио визуелни преглед слике и потврдио њену аутентичност.

Подсећамо да су стручњаци Музеја савремене уметности још 2014. године вршили проверу стања у коме се налази слика „Индустријализација“. Из разлога који су остали непознаница за Министарство културе и информисања, Музеј савремене уметности пропустио је да 2014. године слику прогласи за културно добро.

редакција Инфо 24

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *