Info 24 – Jadranka Joksimović razgovarala sa delegacijom Ukrajine

Министарка европских интеграција Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са делегацијом Украјине – коју чине представници те државе из различитих институција задужени за послове придруживања Европској унији о досадашњим и будућим активностима Србије у процесу приступања и видовима сарадње две државе на европском путу, сазнаје редакција портала Инфо 24.

Јоксимовић је на почетку захвалила Украјини на принципијелној позицији непризнања тзв. независног Косова, и поновила наш принципијелан став око признавања суверенитета и територијалног интегритета Украјине.

Министарка се осврнула и на скорашњу ситуацију у вези са иступањима украјинског амбасадора у Србији, и нагласила да убудуће морамо показати међусобно више политичког такта једни према другима, чак и у оним питањима око којих имамо различите ставове. Изразила је уверење да то неће значајније пореметити наше добре односе.

Јоксимовић је подсетила да сарадња са Украјином у процесу европских интеграција траје дужи низ година и да постоји потенцијал за њено интензивирање. Потврдила је спремност Србије да пренесе сопствена искуства из процеса приступања, укупним преговорима, специфичним поглављима, али и коришћењу претприступних фондова.

Чланови делегације Украјине, који су у студијској посети нашој држави, захвалили су се министарки Јоксимовић на спремности да подели део искуства из политичког и техничког процеса преговора. Истакли су да је свуда препознат напредак Србије, политичка посвећеност али и способност српске администрације, те да су искуства наше земље важна и драгоцена за Украјину. Надају се наставку сарадње, која ће – како су рекли, бити корисна за њихову државу.

Студијска посета је организована у сарадњи са ГИЗ-ом, немачком организацијом за техничку сарадњу.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *