Info 24 – Predsednik Haškog tribunala završio zvanilnu posetu Beogradu

Predsednik Haškog tribunala sudija Karmel Ađijus završio je danas svoju poslednju zvaničnu posetu Beogradu tokom koje je održao sastanke sa najvišim srpskim zvaničnicima, a razgovori su protekli u iskrenom i otvorenom dijalogu, saopšteno je iz Haga, saznaje redakcija Info 24.

Ađijus se sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministrima spoljnih poslova i pravde Ivicom Dačićem i Nelom Kuburović, kao i sa predstavnicima srpskih sudova.

Teme sastanaka bile su, između ostalog, posredovanje u regionalnoj saradnji u procesima pred domaćim sudovima za zločine počinjene tokom konflikta 90-tih godina, nasleđe Tribunala i moguće uspostavljanje informacionog centra MKSJ u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Ađijus je izjavio da će posle zatvaranja Tribunala glavnu odgovornost za sprovođenje pravde za ratne zločine 90-tih snositi vlade i pravosudni sistemi u regionu, što u prvi plan stavlja značaj regionalne saradnje u tom domenu.

U vezi sa uspostavljanjem informacionih centara Haškog tribunala, Ađijus je naveo da će takav centar u Beogradu biti dragocen i omogućiće srpskim državljanima direktan pristup svim dokumentima Tribunala koji su javno dostupni.

Srpski zvaničnici su izrazili interesovanje i spremnost da unaprede ovaj predlog, navedeno je u saopštenju.

redakcija info 24

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *