Info 24 – Srbija uvodi elektronski recept

Od danas kreće procedura izdavanja elektronskih recepata za hronične pacijente i to od Beograda, a uskoro će putem elektronskog recepta do lekova dolaziti i pacijenti širom Srbije, saznaje Info 24 redakcija.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je to odlična vest za sve pacijente, koji neće morati da svakog meseca idu u domove zdravlja po recept, već će to činiti jednom ili dvaput godišnje u zavisnosti od procene lekara.

“Idu direktno u apoteku i uzimaju lek koji su koristili do tada”, kaže Lončar i dodaje da se elektronski recept uvodi prvo u deset opština u Beogradu, a plan je da početkom sledeće godine bude pokrivena cela Srbija.

Ministar poručuje da je reč o ozbiljnoj promeni za pacijente i da je bila potrebna obuka svih koji učestvuju u procesu. Kaže da je najveći deo posla završen i da su ostali samo detalji.

Apoteke u kojima je moguće preuzeti lekove putem elektronskog recepta biće obeležene posebnim nalepnicama.

Lončar navodi i da će ubuduće lekari opšte prakse biti rasterećeniji i da će više moći da se bave preventivom, a ne papirologijom i birokratijom.

Lekar u Domu zdravlja Savski venac Nenad Đorđević rekao je da je sve spremno za uvođenje elektronskog recepta.

Objašnjava da su domovi zdravlja umreženi sa apotekama i da, kada lekari daju nalog, pacijent se javlja u apoteku i uzima recept.

redakcija Info 24

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *