Info 24 – Pljačka u Etnografskom muzeju

Beogradska policija uhapsila je direktorku Etnografskog muzeja M.M (1957) i još četiri osobe koje nisu tu zaposlene, zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili tu kulturnu instituciju za više od 14 miliona dinara, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova, saznaje redakcija Info 24.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uhapšeni su i odgovrna lica preduzetničke radnje Home art Ž.M. (1969), omladinske zadruge Gaudeamus R.D. (1969), agencije za komunikaciju i odnose sa javnošću New Rey P.M. (1984) i agencije za kancelarijsko-administrativne poslove Sebastian MBI I.Š. (1984).

Policija tereti M.M. da je od avgusta 2014. godine do danas davala naloge službi računovodstva da sa računa Etnografskog muzeja vrše uplate na račune navedenih preduzeća, iako nije postojala poslovna saradnja sa njima.

Pre toga, odgovorna lica tih firmi su, izdavala fakture neistinitog sadržaja Etnografskom muzeju, kako bi M.M. imala osnov za plaćanje sa računa muzeja.

Nakon toga, odgovorna lica ovih preduzeća podizala su novac sa računa i u gotovini ga predavala službi računovodstva Etnografskog muzeja, zadržavajući pritom proviziju za sebe.

Od provizije je Home art ostvario dobit od 777.958 dinara, Gaudeamus od 956.887 dinara, New Rey 185.822 dinara i Sebastian MBI 52.970 dinara.

Kako se sumnja, M.M. je potom davala naloge službi računovodstva da novac isplaćuje većem broju osoba, čime je Etnografski muzej oštetila za 13.678.898 dinara.

Sumnja se, takodje, da je M.M. u saizvršilaštvu sa jednom ženom (1958), u periodu od 7. juna do kraja decembra 2016. godine, izvršila i krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama, a policija će i protiv nje podneti prijavu.

Kako je jedina imala informaciju o projektovanoj ceni za javnu nabavku usluga, M.M. je dala nalog radniku Etnografskog muzeja da osumnjičenoj mejlom dostavi podatke o nabavci usluga u postupku javne nabavke male vrednosti narudžbenicom, čija je procenjena vrednost iznosila 492.000 dinara.

Nakon što su se na javnoj nabavci javila tri pravna lica, izabrana je agencija čiji je vlasnik sin osumnjičene žene, koji je dostavio ponudu samo za 2.000 manju od procenjene vrednosti.

Pošto Etnografski muzej nije imao potrebu za angažovanjem ovakve vrste, oštećen je za iznos od 490.000 dinara, za koliko je izabrana agencija ostvarila imovinsku korist.

redakcija Info 24

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *