NIJE PARIZ, OVO JE BEOGRAD: Ministri iz regiona oduševljeni Muzejom savremene umetnosti

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obišao je večeras Muzej savremene umetnosti sa ministrima kulture Makedonije i Albanije, Robertom Alagjozovskijem i Mirelom Kumbarom Furhi, državnim sekretarom Ministarstva kulture Crne Gore Sandrom Ðurbuzović i pomoćnikom ministra prosvete i kulture Republike Srpske Tanjom Ðaković

– Moramo malo da se pravimo važni pred svojim susedima i za to imamo ozbiljan razlog – istakao je Vukosavljević u izjavi Tanjugu i primetio da će renovirana zgrada Muzeja savremene umetnosti sa svojim tehničkim kapacitetima biti mesto gde će se izlagati kvalitetna dela iz čitavog sveta.

Vukosavljević najavljuje intenzivnu saradnju sa zemljama u regionu i ističe da kultura spaja, omogućava ljudima da se bolje razumeju i predstavlja “melodiju koja se čuje iznad buke svakodnevice”.

Ministarka kulture Albanije Mirela Kumbaro Furhi rekla je Tanjugu da joj se sviđa što MSU “nije samo novi muzej ili obnovljen stari muzej, već prostor bez granica”.

– Imamo umetnike iz čitave Jugoslavije, koji su živeli u Srbiji, Hrvatskoj ili Parizu i svi zajedno su ovde okupljeni zbog umetnosti. Umetnost i kultura za mene su prostor bez granica koji treba da gradi mostove, bez obzira na državu ili boju pasoša – istakla je Kumbaro Furhi.

Ona je rekla da je sa ministrom Vukosavljevićem razgovara o organizovanju izložbe dela savremenih albanskih umetnika i podsetila da je sa srpskim kolegom početkom godine potpisala ugovor o saradnji.

Ministarka Albanije je istakla da trenutno intenzivno radi na konkretnoj realizaciji onoga što je predviđeno ugovorom, zbog čega je ranije danas posetila i Narodno pozorište u Beogradu, gde je razgovarala sa upravnikom Dejanom Savićem o gostovanju Nacionalnog baleta iz Tirane.

PREMIJERKA BRNABIĆ NA OTVARANJU MUZEJA SAVREMENE UMETNOSTI: Timski rad za dobrobit društva, to je Srbija za koju se zalažem!

Tags: ,

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *