MALI: Ubrzan razvoj Beograda niko više ne može da zaustavi!

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je večeras da je Beogard danas slobodan i da vlasti čine sve da od njega naprave udobno mesto za život, kao i da ubrzan razvoj Beograda niko više ne može da zaustavi

Mali je, na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 73.godišnjice oslobađanja Beograda, pod nazivom “Kavkaski orah”, ukazao da ovaj grad pamti burne i zapaljive vekove boreći se za slobodu.

Čitave generacije odrastale su, kako je podsetio, u ratu, a kroz vekove Beograd se borio da sačuva slobodu.

-Njegova lepota danas je u slobodi, herojskim pričama predaka. To je grad koji zasluzuje poštovanje, posle toliko razaranja uspeo je da se uzdigne i ponosno stoji na ušću dve reke – naglasio je Mali.

Kazao je da je sudbina Beogarda što je nastao na sudaru istoka i zapada, a taj jedinstveni položaj napravio je da je to grad sa natragičnijim događajima, ali i herojskim pričama.

Prema njegovim rečima, priče kako je Beograd izvojevao svoju pobedu dužni smo da predamo na buduća pokoljenja.

Veliko razaranje zadesilo je Beograd i u Drugom svetskom ratu, dodao je Mali, rekavši da je naša dužnost da odamo počast i sovjetskim herojima koji su izgubili živote na beogardskoj Avali koji su putovali na proslavu oslobođenja ruski generali Birjuzov i Ždanov.

Mali je istakao da ne obeležavamo godišnjicu samo svečanostima, već manifestacijama koje edukativno deluju na mlađe generacije.

Istakao je da se posebno poklanjamo žrtvama drugih naroda, posebno sovjetskih vojnika koji su se borili za slobodu Beograda.

Ukazao je da je Narodno pozorište, u kojem je održana svečana akademija, tri puta zauzimano, i da su u tim borbama živote izgubili brojni borci.

– Kako bismo gradili sigurnu budućnost moramo da gledamo u prošlost, poštujući tragičnu istoriju, jer samo tako možemo da napredujemo – podvukao je Mali.

Svečanoj akademiji, čiji je cenralni deo bila muzičko-dramska predstava Tijane Grumić „Kavkaski orah“, prisustvovali su predstavnici Vlade, gradskih vlasti i SUBNOR-a.

Predstava je posvećena sovjetskim vojnicima koji su živote ostavili boreći se za oslobađanje Beograda.

Inače sovjetski vojnici s Kavkaza imali su običaj da sa sobom u džepovima nose orahe pred put, a jedan takav je dospeo u Srbiju zajedno s mrtvim „crvenoarmejcem“ koji je pred odlazak u rat poneo orahe u dzepu zbog njihove velike energetske vrednosti.

U Momićevom dvorištu iza jedne pekare na Avalskom putu iznikao je, iz groba mrtvog sovjetskog ratnika, kavkaski orah, koji je živi spomenik sovjetskim vojnicima palim u borbi za oslobođenje Beograda.