PROMENE KOJE ĆE SVI OSETITI već 1. januara: PROFESORIMA 49.500 umesto 45.000 dinara, LEKARIMA 66.000 umesto 60.000!

Zarade u javnom sektoru će od Nove godine biti uvećane za 10%, a penzije za 5%. Pored povišice, penzioneri će u novembru dobiti i jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara

Zaposleni u javnom sektoru dobiće od 1. januara 2018. veće plate za 10 odsto, dok će penzije biti uvećane za pet procenata, najavila je premijerka Srbije Ana Brnabić tokom predstavljanja rezultata 100 dana Vlade Srbije.

To praktično znači da će od Nove godine profesori primati 49.500 dinara u proseku, umesto sadašnjih 45.000, dok će lekari dobijati 66.000, umesto 60.000 Pre toga, 1,7 miliona penzionera dobiće u novembru jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara, da bi od 1. januara naredne godine dobili uvećanje penzija od pet procenata. Tada će prosečna penzija od 23.822 dinara biti uvećana za 1.191 dinar .

Brnabićeva je istakla da će povećanje od 10 odsto imati najveći broj zaposlenih u javnom sektoru: učitelji, nastavnici, vaspitači, naučnici, socijalni radnici, lekari i medicinske sestre.

– U ovu grupu spadaju i zaposleni u vojsci, policiji i službama bezbednosti, sudovima, tužilaštvu, ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, kulturi i poreskoj upravi. Za zaposlene u administraciji, stručnim službama ministarstava i Skupštini Srbije povećanje će biti pet odsto – istakla je Brnabićeva.
Ona je rekla i da će primanja penzionera biti veća za pet procenata.

100 DANA VLADE! BRNABIĆ U KRUŠEVCU: Penzije veće za 5%, a plate za 10% od 1. januara!

– Svi penzioneri prvo će dobiti sledećeg meseca jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a od 1. januara 2018. godine penzije će biti povećane pet odsto. Sve to smo pažljivo odmeravali da damo pozitivan signal zaposlenima u državnoj administraciji, a da se ne vraćamo na vreme kad je u stvari najbolji posao bio u administraciji, jer onda privreda ne može da napreduje – rekla je premijerka.

Brnabićeva je navela i da je povećanje penzija od pet odsto značajno povećanje.

– Od januara iduće godine će najveći broj penzionera imati primanja veća nego pre novembra 2014. godine, kada su umanjene penzije. Od iduće godine će 60 odsto penzionera imati veća primanja za osam odsto u odnosu na penzije iz 2014 – rekla je ona, i dodala da bi bila mnogo srećnija da su povećanja mogla da budu veća, ali i da bi u ovom trenutku to bilo neodgovorno.

Penzioneri će biti zadovoljni
Od januara 2018. oko 60% penzionera imaće veća primanja nego pre novembra 2018. kada su penzije umanjene
Ana Brnabić, premijerka Srbije

 

Više nego pre

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da će sada najveći deo zaposlenih u javnom sektoru imati veće plate nego pre.

– Povećanje plata i penzija svakako je dobra vest. Sada možemo da kažemo da će od Nove godine najvećem delu javnog sektora primanja biti veća nego ranije i nema dileme da će ih to dosta obradovati. Što se tiče penzionera, mnogi su dobili veće penzije nego ranije, dok jedan broj penzionera i dalje nema veće penzije u odnosu na period pre novembra 2014. kada su penzije smanjenje – navodi Savić.