VALJEVO: DO 2020. SVAKI DRUGI STANOVNIK PLANETE IMAĆE ALERGIJSKU BOLEST

Služba alergologije Opšte bolnice Valjevo bila je domaćin prvog stručnog skupa u Valjevu, sa temom “Aktuelnosti u alergologiji”,  u organizaciji Srpskog lekarskog društva (SLD), Sekcije za alergologiju i kliničku imunologiju.

Predsednica Sekcije za alergologiju i kliničku imunologiju SLD, prof. dr Aleksandra Perić-Popadić iz Klinike za alergologiju i imunologiju Kliničkog centra Srbije kaže da su alergološke bolesti u velikom porastu u poslednje dve decenije i smatra se da će do 2020. godine svaki drugi stanovnik planete imati neku alergijsku bolest bilo da se radi o alergijskom rinitisu ili o nekoj drugoj alergološkoj bolesti.

Kaže da što se tiče procedura i terapijskih modaliteta koji se primenjuju kod nas, ne zaostajemo za svetom.

– Pored konzervativne terapije postoji i alergen specifična imuno terapija koja se primenjuje kod određenih pacijenata. To su uglavnom pacijenti sa blažom formom astme ili alergijskog rinitisa. Ovu terapiju primaju i pacijenti koji imaju preosetljivost na venome insekata. Ako znamo das u otrovi insekata itekako u fokusu poslednjih godina jer se dosta smrtnih slučajeva dešavalo, onda je imunoterapija način da pacijenta obezbedimo da bude zaštićen. Terapija je potpuno bezbedna i efikasna za pacijente i kod nas se radi već decenijama jer imamo personalizovan pristup bez obzira na starosnu dob – rekla je prof. dr Perić-Popadić.

Šef Odseka dr Rada Vilotić, specijalista interne medicine – alergolog kaže da su  alergijske bolesti u porastu i s pravom se govori o nezaraznoj epidemiji 21. veka.
Tokom  godine u alergološkoj ambulanti se obradi oko 3000 pacijenata, od čega je preko 1000 imalo blizu 15000 PRIK proba. Urađeno je i  na stotine ostalih testiranja u oblasti alergologije.

– U porastu su reakcije na medikamente jer je sve više različitih bolesti, infektivnih i malignih pa samim tim je i znatno povećan broj novih medikamenata. Kontrastna sredstva koja nas danas posebno zanimaju su sve učestalija u upotrebi pri dijagnostici i to je značajna tema – kaže dr Vilotić.

Stručnom skupu u Valjevu, sa temom “Aktuelnosti u alergologiji”, su prisustvovali najznačajniji stručnjaci iz oblasti alergologije, saopštila je PR služba Opšte bolnice.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *