Siniša Mali: Unapređujemo položaj slepih

Povodom Međunarodnog dana slepih, gradonačelnik Siniša Mali i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević posetili su danas Gradsku organizaciju slepih u Jevrejskoj ulici i razgovarali sa njenim članovima o položaju i problemima sa kojima se suočavaju.

Gradonačelnik je tom prilikom podsetio da je jedan od najvažnijih definisanih ciljeva da se gradi Beograd bez barijera u bilo kom smislu te reči, a pogotovo za osobe sa invaliditetom. On je dodao da je mnogo toga već urađeno, ali da se sa njima dogovara i šta je još potrebno da bi se unapredio položaj osoba sa invaliditetom i olakšao život.

– Osim besplatnog javnog prevoza, grad je obezbedio i 50 ličnih pratilaca, od čega 12 pomaže slepim osobama. Akcenat će se u budućnosti staviti na obezbeđivanje uslova za nesmetano kretanje trotoarima i javnim prostorima, kao i za prelazak ulica. Svaka nova raskrsnica i put imaće nove semafore sa zvučnim uređajima, a u ovom trenutku od 636 semaforizovanih raskrsnica u Beogradu samo 58 imaju ovakve uređaje. Želja nam je da ih bude mnogo više, a dogovor je da u narednom periodu sagledamo one koje su prioritetne – rekao je Mali.

Gradonačelnik je podsetio da je formiran Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom kome on predsedava, te da se iz nedelje u nedelju stvari menjaju. Poslednjoj sednici ovog saveta prisustvovao je i ministar Zoran Đorđević, što je dokaz da su država i grad zajedno na ovom putu. On je precizirao da je u proteklom periodu urađeno više od 200 prilaza stambenim objektima namenjenih osobama sa invaliditetom.

– Pomoć onima kojima je pomoć najpotrebnija, pokazatelj je veličine i humanosti grada – rekao je Mali.

Ministar Đorđević poručio je da ni država ni grad nisu niti će zaboraviti osobe sa invaliditetom.

– Spremni smo da uradimo sve ono što im može biti od pomoći. Ministarstvo će i finansijski i opremom pomoći Udruženje slepih, a svojim primerom pokazujemo i da osobe sa invaliditetom ravnopravno treba da se zapošljavaju – rekao je Đorđević.

Događaju su prisustvovali gradski sekretari za socijalnu zaštitu i saobraćaj Nataša Stanisavljević i Dušan Rafailović, predsednik Gradske organizacije slepih Nikola Đorđević i Udruženja slepih Srbije Milan Stošić.

Gosti su obišli prostorije udruženja, biblioteku i salon za masažu, nakon čega su otvorili takmičenje članova Gradske organizacije slepih u samostalnom kretanju pomoću belog štapa.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *