KRALjEVO DOBIJA FABRIKU!

Град Краљево ће, после неколико деценија, имати фабрику, у којој ће бити запослено око 2.500 радника – и званично је саопштио градоначелник Краљева др Предраг Терзић на конференцији за новинаре сазваној поводом потписаног Меморандума о разумевању са холдинг компанијом „Таип“, са седиштем у Турској, чија ћерка компанија „Таипа“ ће отворити фабрику, као и састанка председника Републике Србије Александра Вучића и председника Републике Турске Реџепа Тајипа Ердогана са градоначелницима и председницима општина Краљево, Нови Пазар, Рашка, Сјеница, Тутин, Пријепоље, Нова Варош и Прибој, приликом боравка председника две земље у Новом Пазару.


Како је истакао градоначелник, у складу са најавама председника Републике током ове и прошле године, разговори вођени на нивоу председника, његовог тима и Министарства привреде са турском компанијом резултирали су потписивањем споразума између власника компаније и министра привреде.
Градоначелник се осврнуо на три рунде преговора које су његови сарадници и он водили са инвеститорима. Како је рекао, најпре су, са представницима компаније, обиђене потенцијалне локације за изградњу фабрике. Потом је власник компаније приватним авионом слетео на аеродром у Лађевцима и са сарадницима председника Републике дошао у Краљево, где су настављени разговори. Трећа рунда се односила на технички део.
Исте вечери када је потписан уговор са министром привреде, старији син власника компаније је дошао у Краљево, почели су разговори о детаљима неопходним за реализацију инвестиције до краја.


„Драго ми је што је Краљево коначно на путу да добије значајну инвестицију и што ће Краљевчани имати прилику да раде у свом граду. Надам се да ћемо на овај начин зауставити тренд исељавања младих људи из Краљева и да ће Краљево постати место где ће људи долазити због посла, а не одакле ће одлазити како би бољу будућност нашли у другим местима“, поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић истакавши да је пред нама велики посао.
Градоначелник је објаснио да, тиме што је Краљево одабрано за ову инвестицију, не значи да треба да седимо и чекамо, него да се побринемо и око издавања дозвола, аутобуских линија, колектора отпадних вода, око обуке незапослених Краљевчана који могу да очекују посао.
„Посла је много, али се ми посла не плашимо, јер да смо се до сада плашили, не бисмо ни успели у овом науму. Хвала свим грађанима Краљева који су били стрпљиви, који су знали да чекају, који су веровали да ће инвестиције доћи. Коначно се рад и труд исплатио и ово је порука свима да се рад и труд увек исплате“, нагласио је др Предраг Терзић.


Он је објаснио да ће запошљавање у фирми „Таип“, која се бави искључиво текстилном индустријом, ићи фазно, у складу са ширењем фабрике – за почетак, у првој фази, 700 до 1.000 људи. Градоначелник је изразио наду да ће ово постати препознатљив бренд нашег града, као што је некада био „Рудник“.

Фабрика ће бита подигнута на месту некадашњег „Аутотранспорта“, предузећа које је отишло у стечај.
„Мислим да је то јако добра порука – на згаришту некадашњег краљевачког гиганта направићемо нову фабрику, из нечега што више не постоји стварамо нове фабрике и нова радна места. Када фабрика буде радила у пуном капацитету, имаћемо не само 2.500 запослених, већ исто толико породица које ће имати ново примање у кући. Сви ћемо осетити побољшање. Надам се да је ово замајац који ће Краљево одвести у смеру напретка“, казао је Терзић додавши да ће град урадити све како би фабрика почела да ради што је раније могуће.
„Успећемо да од Владе Републике Србије добијемо и друге врсте подстицаја које ће нам помоћи да ове пројекте реализујемо, јер наш буџет јесте у суфициту, али ћу се трудити као наредбодавац буџета да не задужујем град него да средства обезбедимо на други начин“, изјавио је градоначелник.
Према речима директора Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта Краљево Александра Несторовића, „Аутотранспорт“ прво мора да буде купљен из стечаја, али га не купује град Краљево.
„Инвеститор неће све рушити, ући ће у реконструкцију постојећих објеката. Имамо добру челичну конструкцију, а биће урађене и анализе и процене стања. Имао сам прилику да видим визуелно испројектовану модерну фабрику“, рекао је Несторовић додавши да ће инвеститори учинити све да, са градом, Министарством просвете, у склопу „Аутотранспорта“, изграде средњу текстилну школу, с намером да она уђе у систем нашег школства, како би на завршетку инвестиције имали обучен кадар. Он је најавио да се већ за недељу дана очекује наставак радова.


Директорка Националне службе за запошљавање – Филијала Краљево Снежана Прелић је истакла да они са својим капацитетима стоје на располагању и да ће, чим буду имали конкретне информације, предузети све што је потребно да обезбеде потребан кадар.
Градоначелник је још додао да се о аеродрому у Лађевцима разговарало дан раније, на састанку који су председници Србије и Турске имали са представницима обеју влада, док се на састанку у Новом Пазару говорило о другим питањима и проблемима Краљева и Новог Пазара и околних општина и градова у Југозападној Србији – Пријепоља, Нове Вароши, Прибоја, Рашке, Сјенице, Тутина.

Izvor: raski.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *